Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ki ne vágyna rá arra, hogy az otthona ne csak kényelmes és esztétikus, de egyben egészséges is legyen, mindezt a lehető legkisebb fenntartási költséggel párosítva. A takarékoskodásra törekvés azonban rendszerint abban a fázisban, azaz a nulladik időpontban a legerősebb, amikor némi extra befektetéssel rengeteget lehet spórolni a későbbi szakaszokon. Ráadásul ilyenkor dől el az is, hogy ház a teljes életciklusa során mennyire és mennyiért szolgálja majd a bentlakók igényeit.

Egy részletesen átgondolt koncepció mentén készülő terv nemcsak abban segít, hogy az élet a családi házban, legalábbis a rezsiszámlákat illetően ne jelentsen nagyobb megterhelést, vagy még annyit sem, mint egy átlagos méretű panellakásban, hanem már az anyaghasználatnál, a kivitelezésnél is sokat hagy az építtető zsebében, segít elkerülni a túltervezést, ami az energetikai elvárásoknak való megfelelés érdekében gyakori megoldás.

Az első ránézésére olcsóbb opciókról ugyanis sokszor csak később derül ki, hogy a járulékos, közte a beépítési költségeket figyelembe véve gyakran többe kerülnek, mint a magasabb árkategóriás termékek és az optimális belső környezet megteremtéséhez sem mutatnak sokszor utakat - hívja fel a figyelmet Horváth András.

Érdemes minél előbb lépni

A legoptimálisabb megoldás akkor születik, ha már a telekválasztásnál gondolunk az elérhető szoláris nyereségre, de a szakértőnek ritkán van alkalma már ebben a szakaszban beavatkozni. Leggyakrabban már adottság a beépíthető terület, ekkor van a legnagyobb jelentősége a telek adottságait a helyi szabályozással, a majdani lakók életvitelével, a család méretével, energia- és költséghatékonysági elvárásaival, a fenntarthatósággal és a szükséges anyagok és technológiák elérhetőségével összehangoló koncepció alkotásnak. Amit akár a tervezőválasztás előtt, egy szakértő csapat segíthet elkészíteni, s ami a tervező kiválasztásában is támpont lehet, az építkezés során pedig stabil vezérvonal, ami nem enged kitérni az első pillanatra egyszerűbb és olcsóbb megoldások felé, amelyek hosszabb távon drágábbnak, kényelmetlenebbnek és kevésbé fenntarthatónak bizonyulnak - hangsúlyozza a szakértő a kezdeti lépések fontosságát.

Ne a tervezésen spóroljunk!

A nulladik fázisban befektetett többlet hatványozottan megtérül a későbbiekben. Az építtetők hajlamosak a tervezésen spórolni, kötelező jogszabályi minimumokra épülő típusterveknél leragadni, mondván minden fillérre szükség van, és nem gondolnak arra, hogy emiatt később kell sokkal mélyebben a pénztárcájukba nyúlni - teszi hozzá a szakértő.

Egy kompakt épületnél, amelynél a felület, térfogat arányokhoz optimalizálták a nyílászárók méretét, tájolását és árnyékolását, ugyanakkora légtér mellett a kevesebb lehülő felület miatt extra vastag hőszigetelés nélkül is csökkenthető a hőveszteség. Ez pedig mind időben, mind költségben megtakarításként jelentkezik az építkezésnél.

Túltervezés helyett...

A külső falszerkezet energetikai szempontból az épület egyik meghatározó eleme, a hőveszteség mintegy 30 százaléka ezen keresztül történik. A hőveszteség csökkentése érdekében gyakran túltervezik a falak szigetelését. Ez plusz kiadás, de ha a födém szigetelése, hőátbocsátási mutatója nem harmonizál a faléval, akkor ez indokolatlan plusz költség.

Ugyanakkor ha a szerkezetépítésben okostéglát alkalmaznak, amely a hagyományos, nút-féderes tégláknál 30 százalékkal alacsonyabb hővezetésű, a profi csiszolt változattal pedig gyorsabb és egyszerűbb a kivitelezés, az energiamérleg pozitív lesz és időt is lehet nyerni általa. A vastagabb monolit falak esetén (44-50 cm) mindössze 2 cm vastag külső hőszigetelő alapvakolattal jobb hőcsillapítást biztosít és masszív falszerkezetet eredményez, páraáteresztő felépítése pedig nagyban hozzájárul az épület egészséges klímájához.

Ezek a masszív, nehéz szerkezetek pedig azért fontosak, mert képesek a hőtárolásra. A fal szerkezete mellett a födémé is meghatározó az épület energiafogyasztása szempontjából.

Költségmegtakarítási céllal gyakran használnak fafödémet az építtetők, csakhogy ez nem hőtároló, így hosszú távon előfordulhat, hogy az olcsóbb megoldás lesz a drágább.

Wienerberger

A koncepcióalkotás egyik súlypontja az épületgépészet összehangolása a lakók életstílusával, szokásaival. Elméletben cél a minél légtömörebb épület, amelyben a belső komfortot szellőztető rendszer biztosítja a hőveszteség minimalizálása érdekében. Azonban ha egy család tartósan nyitott ablakok mellett éli az életét, a légtömörség nem lehet cél. A termosztát beállításában egyetlen foknyi különbség is meghatározó a gépészetet illetően, mást igényel a jellemzően 22 fokra állított, mint egy tartósan 23 fokra állított berendezés.

A Wienerberger mérnökcsapata kialakult tervezési koncepció mentén dolgozik, a részletesen átgondolt tervezési metodika, az e4 sorra veszi a különböző hatásokat, attól függően, hogy melyik milyen súllyal esik a latba, s a családra mérve hangolják össze az energia- és költséghatékonysági, elérhetőségi, egészséges élhetőségi, fenntarthatósági szempontokat.

Hatványozottan megtérül a kezdeti gondosság

Minden ház és minden megrendelő más - hangsúlyozza Horváth András, van olyan eset, amikor a kifejezetten legdrágább szerkezet a megtérülő, de van, amikor ennél egy egyszerűbb szerkezet az optimális. A piac mindig a legolcsóbb variációra törekszik, de a döntést érdemes komplex módon szemlélve, a szakemberhiányra, a rezsióradíjra és az időfaktorra is figyelemmel meghozni.

A szakértő szerint nagy átlagban 5-10 százalékkal magasabb az innovatív szerkezet megépítésének költsége, de ennél lényegesen több a hozzáadott értéke a kivitelezési idő felgyorsítása és a használati előnyei miatt. Összességében a tervezésre érdemes időt szánni, aprólékosan átgondolni az igényeket és a lehetőségeket, ahelyett, hogy egy 3 hét alatt elkészülő, esztétikai szempontok és internetes félinformációk alapján összedobott tervvel vágnánk bele az építkezésbe. Az anyagon, a kivitelezésen és az üzemeltetésen is nagyon sokat lehet spórolni, ha kicsit komplexebben és részletesen tervezzünk, az erre szánt pénz hatványozottan megtérül - fogalmaz Horváth András.

A cikk a Wienerberger Zrt. támogatásával készült.