Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Országos átlagban a családi házak négyzetméterára június végén 148 ezer forint volt, ami mindössze 1 százalékos emelkedést jelent éves szinten. A kínálat is növekedett, idén június végén 5,7 százalékkal több családi ház keresett gazdát az országban - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a családi házak piacát vizsgálta több mint 40 ezer hirdetés alapján. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a családi házak áralakulása illeszkedik a piaci trendekhez, azaz lassult a drágulás üteme.

Íme, az árak

Budapesten június végén 347 ezer forint volt a családi házak átlagos négyzetméterára, ez pedig alig több mint 10 százalékos emelkedést jelent éves szinten, és bőven elmarad a lakásoknál mért 18 százaléktól.

Vidéken volt ennél jelentősebb drágulás, Veszprémben például 20 százalékkal 260 ezer forintra, Székesfehérváron pedig 17 százalékkal 283 ezerre nőtt az átlagos négyzetméterár. Ugyanakkor a pécsi családi házak átlagára 181 ezer forinton stagnált, Győrben pedig 3,3 százalékkal 234 ezer forintra csökkent. A keleti országrészben Kecskeméten 16 százalékkal 243 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár, Szegeden 9,3 százalékkal 224 ezer forintra, Debrecenben pedig 1,7 százalékkal 243 ezer forintra emelkedtek az árak.

Budapesten egy átlagos családi házért június végén 46 millió forintot, az említett vidéki városokban pedig 23-37 millió forintot kellett fizetni.

Lassuló tempó a házaknál is

A családi házaknál jóval fontosabb a rezsiköltségek szerepe, a kialakításuk pedig sokkal egyedibb, mint a lakásoké, emiatt vevőt is nehezebb találni rájuk. Az egyediség miatt a házak átlagosan másfélszer annyi idő alatt kelnek el, mint a lakások. A fővárosban és a nagyobb vidéki városokban majdnem öt hónap, a kisebb településeken pedig több mint hét hónap az átlagos értékesítési idő, ami tavalyhoz képest is növekedett.

A legtöbben családi házba vágynak

A KSH egy tavalyi felmérése szerint a következő időszakban költözést tervezők 12,7 százaléka szeretne családi házba menni, a kiadott építési engedélyek szerint várhatóan nőni is fog a családi házak száma a családi otthonteremtési kedvezménynek és az 5 millió forintos áfavisszatérítésnek is köszönhetően - olvasható az elemzésben.