Családi háza van? Ez a hír érdekelni fogja!

Nem változtatna az országgyűlés a kéményseprésről már elfogadott azon szabályon, amely megszüntetné a kéményellenőrzések kötelező megrendelését a családi házban élők számára. A már elfogadott jogszabálynak a többi között ezt a passzusát kifogásolta a köztársasági elnök és küldte vissza megfontolásra azt az Országgyűlésnek.
Dzindzisz Sztefan, 2017. október 26. csütörtök, 13:57
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága mindössze egy olyan módosítást fogadott el csütörtöki ülésén az előterjesztéshez, amely a sarkalatossági záradékot hagyná el, az indoklás szerint azért, mert minősített többséget igénylő törvényi rendelkezések nincsenek a törvényében.

Az államfő múlt héten küldte vissza a Háznak a módosítást. Azt írta: az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprő ipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelent, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik - hívta fel a figyelmet Áder János.

A köztársasági elnök emellett jogalkotási kifogást is emelt a törvénnyel kapcsolatban. Annak ellenére ugyanis, hogy az Országgyűlés a jogszabály kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit nem fogadta el, az államfőnek megküldött törvényszöveg sarkalatossági záradékot tartalmazott. Most ezt a záradékot vette ki egy módosítással a bizottság.

Ellenzéki felszólalók, többek között Szilágyi György (Jobbik) vagy Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) és Demeter Márta (LMP) a testület ülésén kifogásolták, hogy a kormányoldal kitart a kötelező ellenőrzés megszüntetése mellett.

Szilágyi György úgy fogalmazott: a kormányoldal semmibe veszi Áder János államfő észrevételeit. A kormányoldal "gyilkossági kísérletet hajt végre", ha nem változtat az előterjesztés tartalmi részén. Később Selmeczi Gabriella (Fidesz) felszólalt ezen kijelentések ellen. Felkai László, a Belügyminisztérium államtitkára kijelentette: egy plurális társadalomban több vélemény él egymás mellett, a döntéshozó pedig azok között mérlegelve és azokat sorrendbe téve csak egyet tud képviselni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2017.10.26 15:06

Lám, lám! Magyarországon az állami gondoskodást, atyáskodást csökkenteni akaró, kisebb államot építgető kormányt éppen azon erők támadják, akiknek zászlajára ezen elvek vannak hímezve.

Cseppet sem álságosak a "demokratikus" ellenzék és a jobbik(?) képviselői! Nem, cseppet sem álságosak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html