Családi háza van? Kiszámoltuk, mennyi támogatást kaphat!

Hárommillió családi ház megújítását vizionálta 2020-ig Szabó Zsolt államtitkár, amikor a minap bejelentette a családi házak korszerűsítését megcélzó, 150 milliárdos keretösszegű, készülő pályázatot. Kiszámoltuk, mekkora segítség lesz ez a felújítóknak és az építőiparnak. (Fotó: Székely-Czifra Anett)
Szepesi Anita, 2015. augusztus 10. hétfő, 07:11
Fotó: Napi.hu

Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikai, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár hárommillió családi ház felújításával kalkulál 2020-ig, ami házanként 50 ezer forintot hozna a felújítók konyhájára. Szerencsére nincs ennyi családi ház Magyarországon, a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia például mintegy két és félmillióval számol, ám ennek a feléhez maximum bontási szándékkal érdemes hozzányúlni.

A Hír24 kérdésére a minisztérium is a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia adataira hivatkozva közölte, jelenleg 2 585 552 darab családi ház van, bennük 2 688 555 darab lakással. Társasházi épületből 116 631 áll az országban, ami 1 675 199 lakást, összesen pedig 4,36 millió lakást jelent. A 2011-es népszámláláskor a KSH 2,7 millió lakóházat vett számba az emeletes épületekkel együtt.

A fejlesztési minisztérium honlapján megtalálható közlemény szerint a "kidolgozás alatt álló pályázat keretében az épületek hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, a villamos- és vízhálózatok felújítását támogatják, munkát adva ezzel a kis- és közepes méretű vállalkozásoknak. A felújítási költség 40 százaléka lesz vissza nem térítendő, uniós támogatás, míg az önrész várhatóan 45 százalék lesz. A maradék 15 százalék pedig kamatmentes, visszatérítendő támogatásból származik majd. Ezt a legkisebb hányadot még nem hagyta jóvá az EU."

Hogy mekkora segítséget jelent ez valójában a felújítóknak, azt a klasszikus magyar, Kádár kockának is nevezett (tízszer tízes, egyszintes, sátortetős) családi ház felújítási költségeit számba véve próbáltuk felmérni, Kárpáti József, az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke, energetikai felújítási szakértő segítségével.

Nézzük a konkrét számokat egy klasszikus Kádár kockánál:

  • Felmérés: 50 -100 ezer forint
  • Tervezés:100-150 ezer forint
  • Külső hőszigetelés, 15 centiméteres: 840 ezer forint
  • Külső nyílászárók redőnnyel: 860 ezer forint (háromrétegű, korszerű, de nem a legdrágább ablakot figyelembe véve)
  • Padlás (mennyezet) hőszigetelése: 420 ezer forint
  • Villanyszerelés az alumínium vezeték rézre cserélése, elosztó tábla, kapcsolók nélkül: 440 ezer forint

A pályázati célokat szem előtt tartva eddig mintegy 2,7 millió forintnál tartunk a fűtés korszerűsítése nélkül.

  • Fűtéskorszerűsítésnél gázkazánt és padló, illetve radiátor fűtés kiépítését alapul véve további 1,8 millióval bővül az összeg, amivel elérjük a 4,7 millió forintot, miközben sem megújuló energiát nem építettünk be, sem beltéri ajtókat, szanitereket, burkolatot nem cseréltünk.

Ha a családi házak közül kihagyjuk a felújíthatatlanokat és az újonnan épülteket, és az egyszerűség kedvéért egymillió házzal számolunk, 150 ezer forintra nő a vissza nem térítendő támogatás nagysága, ami nem hogy a költségek 40, de még a 10 százalékát sem fedezi. Ahhoz, hogy érdemi eredményt produkáljon a program, és valóban felújításra ösztönözzön, a tényleges költségek felét, de legalább kétmillió forintot kellene támogatásból fedezni - véli Kárpáti -, amivel 2020-ra mintegy 75 ezer - azaz 2016-2020 között évente 15 ezer - családi ház újulhatna meg.

A megújuló energiát beépítő fűtéskorszerűsítést nem szabad kihagyni a pályázatból (ami alsó hangon kétmillióval toldja meg az előbb kalkulált 1,8 millió helyett a felújítási költségeket), - mutat rá a szakértő, a 2020-ra tett vállalások, a széndioxid-kibocsátás 20 százalékos csökkentése, és a megújulók legalább 25 százalékos alkalmazása enélkül ugyanis nehezen valósulhat meg. Arról nem is beszélve, hogy 2020-ra már csak közel nulla energiás házak építhetők, igaz, ehhez elsőként legalább definiálni kell, mi az a közel nulla energiás épület - hangsúlyozza Kárpáti József.

Megéri?

Úgy tudjuk, felmerült, hogy a kormány a saját erős kivitelezést ösztönözné, ettől azonban minden szakértő óva int. A korszerű technológiák csináld-magad alkalmazásával biztosan elmarad a korszerűsítéstől várt eredmény. Sőt, már a felújítás tervezésénél és a munkák indításánál jelen kellene lenni a szakértő auditoroknak, hogy biztosítsák, valóban energiamegtakarítást és értéknövekedést eredményező beruházásra költsék a pályázati forrásokat - véli Kárpáti, aki szerint akkor éri meg a beruházás, ha ezáltal az ingatlan értéke legalább befektetett önrész mértékével növekszik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Cilu, 2015.08.11 13:26

Villanyszerelés: alut rézre cserélni???? És az érintésvédelem hol marad? A házak 98%-ában semmiféle villamossági életvédelem nincs kiépítve, pedig 45 éve előírás. Egy rádióhoz meg 60-as izzóhoz épült hálózatot nem lehet 1:1-ben átfűzni, a legtöbb helyen lakáselosztó sincs. Legalább 1 milla egy régi lakás villamos felújítása a mai elfogadható szintre. A csövek összenyomva, elosztók befalazva... szinte mindenütt. Persze felelőtlen kontár, és felelőtlen magát villanyszerelőnek kiadó ember rengeteg van. A szomszéd épp most újított fel kicsit, 6 jelentkezőből 4 életveszélyes ötletekkel jött elő, pedig volt közte villanyszerelő is, ráadásul kész tervet kapott mindegyik a kezébe, és több esetben még azt sem volt képes értelmezni sem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2015.08.10 12:35

@Archer58: élettartam garancia:) És a sok hülye el is fogja hinni mint most is. Közben 20 új neve lesz ugyanannak a cégnek ugyanazzal a tulajdonosi körrel és még az állam is pénzeli majd őket a fekete foglalkoztatásért és adócsalásért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2015.08.10 11:53

Egy kérdésem van csak. Milyen lesz a garancia az 1-2 évig működő építőipari cégektől?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2015.08.10 11:27

Szerintem is évente kellene 150 milliárd a családi házak felújítására.

A 4,7 millió persze hülyeség. A felmérést minden potenciális kivitelező ingyen elvégzi, és terveztetni se tudom mit akar a cikkíró 150 ezerért.
A szüleim cikkben szereplő kockaházához hasonló házát kb 700 ezerből hőszigetelték (nemes vakolattal együtt), itt még akár reális is a bruttó 840 ezer.
Nyílászárót nem minden esetben kell cserélni, a födém szigetelés meg sztem megint túlárazott.
A várható értékemelkedést figyelembe véve a ház értékének legfeljebb 20-25%-át érdemes egy energetikai korszerűsítésre szánni.
Reálisabb lenne a 2-2,5 milliós felújítással és így 1-1,25 milliós támogatással számolni.
Ez meg mindjárt évi 120-150 ezer családi ház lenne...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.08.10 10:20

""" Arról nem is beszélve, hogy 2020-ra már csak közel nulla energiás házak építhetők, igaz, ehhez elsőként legalább definiálni kell, mi az a közel nulla energiás épület - hangsúlyozza Kárpáti József"""

Megjegyzés:::Majd ha a finneknél,észteknél is követelmény lesz ez ,akkor hangsúlyozzon ,2020-ban valaki !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html