A mintegy 120 ezer, országos lefedettséget mutató lakáshirdetés alapos vizsgálata egyértelműen jelzi: a lakást eladni kívánók jelentős része, mintegy 25-30 százaléka továbbra is abban reménykedik, hogy még mindig nem érte el a piac a csúcsot és a tavaszi hónapokban, amikor egyébként is megélénkül a vásárlási kedv, megérkezik az igazi vevő - derül ki az Otthontérkép elemzéséből.

Budapesten egy évvel ezelőtt átlagosan még négyzetméterenként 435 ezer forintot kértek az eladók, de a kereslet folyamatos növekedése láttán igyekeztek "lépést tartani", így 2017 január végére már 510 ezer forintra hízott az otthonterkep.hu-ra feltöltött lakások átlagos kínálati ára.

Vérszemet kaptak a magáneladók, a kínálatban szereplő lakások árát legalább negyed részük, vagyis több ezer ember feljebb srófolta az érdeklődő hullámot érzékelve, s inkább hetekig-hónapokig kivár, semmint mérsékelné azt a gyorsabb eladás érdekében - mondta a kutatás eredményeiről Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. Az eladók többsége általában 5-8 hetet vár, s ezután vizsgálja felül árajánlatát, amit - a gyenge érdeklődés hiányában - Budapesten alig vagy egyáltalán nem, vidéken inkább kicsit csökkentenek.

Az országos tendencia a fővárosival ellentétes, vidéken a csúcsnak számító tavaly júliusi, 390 ezer forintos kínálati átlagárral szemben az őszi hónapok - a még mindig erős forgalom mellett - lassú apadást hoztak, majd idén január végén már csak 369 ezer forintot rögzítettek.

Kép: Forrás: Otthontérkép

Mester Nándor szerint a hirdetők magatartását figyelve azt lehet érzékelni, hogy a budapesti lakások tulajdonosainak vagy hirdetőinek (ezek lehetnek közvetítői irodák is) többsége igyekszik jól belőni a kínálati árat, viszont mindig hagy körülbelül 3-5 százaléknyi alkut, attól függően, hogy hol van az adott lakás, milyen típusú és állapotú. Van egy nem elhanyagolható hányad, amelyik viszont pótlólagos haszon reményében irreálisan magasra teszi saját lakása árát, s hónapok múltán azzal szembesül, hogy egyetlen komoly vevője sem volt.

Az átlagárakra egyelőre alig hatnak az egyébként egyre kevesebb család számára elérhető új építésű lakások. A mindössze néhány ezer lakás zömét is inkább a fővárosban tervezik, vidéken még nem tömeges a nagyobb lélegzetű, több mint 100 lakást tartalmazó projekt.

Az átlagárat ugyanakkor növelheti, ha tényleg megkezdődnek a beígért építkezések, a lakásfejlesztők ugyanis várhatóan áthárítják az 2016-ban tapasztalt 20-25 százalékos kivitelezési költségemelkedést. Ha nem is ilyen arányú drágulás lesz, de már 5-10 százalékos áremelés is sokakat fog visszafordítani a használt lakások felé - figyelmeztet Mester Nándor.