Sok eszközkezelős lakásban élő ember nem csak a lakáshitelét nem tudta fizetni, hanem más tartozása (autóhitel, személyi kölcsön, hitelkártya) is lehet. Amint a nevükre kerül az ingatlan, el is indulhat a végrehajtás, ettől pedig már az állam sem védi meg őket - olvasható a portálon.

A végrehajtás elindítható, mindössze annyi történik, hogy a tartozások kielégítési sorrendjében az állam kerül az első helyre, amennyiben a vételárat még nem fizették ki - mondta Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke. Vagyis nemcsak az egy összegben megvett lakásoknál, hanem a részletre vásároltnál is kopogtathat a végrehajtó.

Akinek tehát olyan tartozása van, ami miatt a végrehajtó lecsaphat a lakásra, jobban járhat, ha nem maga veszi meg a lakást, hanem a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozója (házastárs, egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér). Másik megoldás, hogy bérlőként marad a lakásban, ez azonban hosszú távon bizonytalanságot okozhat, és a család sem örökölheti az ingatlant.

A közeli hozzátartozó (például a bérlő nagykorú gyermekei) is kedvezményes áron veheti meg az ingatlant, részletfizetésre azonban neki már nincs lehetősége, csak egyösszegű vásárlásra - hívja fel a figyelmet a portál.