A termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény 2008. augusztus 1-jétől hatályos legutóbbi módosításának életbelépésével újabb kiskapuk zárulnak be az ingatlanpiacon, mivel a termőföldek megszerzésével kapcsolatosan új korlátozások lépnek életbe. Az eddigi gyakorlat alapján termőföldhöz a törvényben meghatározott elővásárlási jog megkerülésével csere útján lehetett hozzájutni.
 
Korábban a törvény nem tartalmazott a cserére vonatkozó korlátozásokat, ezért a cserét úgy is végre lehetett hajtani, hogy a termőföldet nem ingatlanra (például valamilyen ingóságra) cserélték. Jövő hónaptól azonban két korlátozás is érvénybe lép azért, hogy a törvény alapelvei és az elővásárlásra jogosultak védelme teljes mértékben érvényesüljön. Az új szabályozás értelmében termőföldet csak termőföldre lehet cserélni, másrészről a csere tárgyát képező egyik ingatlannak az azt megszerző cserepartner által tulajdonolt egyéb ingatlannal azonos településen kell feküdnie, vagy a cserepartnerek egyike bejelentett lakóhelyének azon a településen kell lennie, amelynek közigazgatási területén fekszik a csere által megszerezni kívánt terület.

Emellett szigorodik a termőföld ajándékozás útján történő megszerzésének lehetősége is. Augusztus 1-jétől azonban kizárólag egyházi jogi személyek, közeli hozzátartozók, közalapítványok, önkormányzatok és a magyar állam szerezhetnek tulajdonjogot termőföldön ajándékozás útján.