Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány kedden hirdette meg a Magyar falvak programot. Egyelőre sok részlet még nem ismert az új vidékfejlesztési projektről, de Gulyás Gergely a keddi kormányinfón már beszélt néhány várható változtatásról. Ezek között szerepel, hogy növelnék a csok (családok otthonteremtési kedvezménye) lehívható támogatási összegét az 5000 főnél kisebb lélekszámú településeken. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt nem ismertette, hogy pontosan mekkora tétel lesz a családonként igénybe vehető forrás, erről még egyeztetések folynak a kormányban.

A program célja, hogy a vidék elnéptelenedését megállítsák. Az OTP Ingatlanpont közléményében felhívja a figyelmet, hogy becslések szerint országszerte 560 ezer lakás, ház áll üresen, főként a városokon kívül, a kis lélekszámú településeken. Az 1000 főnél kisebb teleüléseken az ingatlanok 23 százaléka lakatlan. Nem sokkal jobb a helyzet a valamivel nagyobb, de 5000 főnél kisebb településeken: itt a lakások 17 százaléka áll üresen. Az elnéptelenedés az árakban is meglátszik: a nagyvárosokban átlagosan 15, a kisebb városokban 8 százalékos árnövekedés történt tavaly, a községi jogállású településeken összességében csupán 1 százalékos volt a drágulás 2017-ben - áll a közleményben.

Olyan elhagyott, kiöregedett település, ahol lényegében teljesen eltűnt a lakosság, kéttucatnyi lehet az országban. Az ötezer lakos alatti települések számaránya szembetűnő: ezek teszik ki a magyarországi települések 90 százalékát. A községek döntő többsége azonban ingatlanpiaci szempontból egyelőre fehér folt: az OTP Ingatlanpont szerint jelenleg nagyjából 200 olyan település van az országban, ahol egyáltalán nem adtak-vettek házat, ingatlant, és további 4-500 faluban legfeljebb 1-2 tranzakciót regisztráltak az elmúlt évben.

A csok felforgathatja ezt a piacot, mivel már használt lakásra is lehívható a támogatás. Ezek esetében az egygyermekes család 600 ezer forintra, kétgyermekes család 1,43 millió forintra, háromgyermekes család 2,2 millió forintra, míg egy négygyermekes család már 2,75 millió forintra számíthat.

Jelenleg megyénként és településenként nagyon eltér, milyen önrészt kell letennie egy családnak az otthonteremtési kedvezmény mellé - idézik Valkó Dávidot, az OTP Ingatlanpont vezető elemzőjét a közleményben. A szakértő úgy látja, hogy az átlagos lakásárakat tekintve, 3-4 gyermek esetében a csok jelenleg egy-egy használt lakás árának jellemzően harmadát-negyedét fedezi a megyeszékhelyeken (persze ebben is vannak földrajzi eltérések). Viszont Valkó szerint "ha a kormány megnöveli a csok-ot az 5000 fő alatti településeken, még az is elképzelhető, hogy a jövőben önrész nélkül lehet majd lakóingatlanhoz jutni az érintett települések egy részén, ami lendületet adhat a vidéki ingatlanpiacnak."

Ennek oka, hogy a kis falvakban már pár millió forintért is lehet házat venni. Viszont önmagában az ingatlanár nem elég. A megemelt csok különösen ott növelheti az ingatlanok iránti keresletet, ahol még elérhető távolságban van munkalehetőség, iskola, szolgáltatások. Feltehetőleg a nagyvárosok vonzáskörzete fog tovább terjedni, mert sok fiatal vállalja majd a hosszabb utazást cserébe azért, hogy megfizethető áron jusson otthonhoz - magyarázta az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.