Csökkenhetnek az albérletárak - íme, az ok

Az albérletárak csökkenését hozhatja, ha egyre több társasház tiltja meg az Airbnb-s lakáskiadást Magyarországon - írta szombati számában a Magyar Nemzet.
MTI-Eco, 2016. november 5. szombat, 09:54
Fotó: Napi.hu

A napilap annak kapcsán kereste meg a Duna House-t, hogy a Figyelő arról számolt be: két V. kerületi házban is olyan határozatot fogadtak el a lakók, amely meggátolja a lakások rövid távú, turisztikai célú hasznosítását.

Rutai Gábor, a Duna House vezető elemzője a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy ha elterjed az Airbnb tiltása, annak hosszú távú következménye lehet, hogy olcsóbbá válnak az albérletek. Ahhoz azonban több ezer lakásban kellene az Airbnb-t betiltani, hogy komoly hatása legyen az albérletárakra.

Szerinte a lakásárakat nem befolyásolná, ha elterjedne a tilalom, mivel a befektetők átállnának a hosszú távú kiadásra, vagyis a hagyományos bérleti konstrukcióra.

A Magyar Nemzet felidézte, hogy Amszterdam 2014-ben évi 60 napban maximalizálta a turisztikai célú lakáskiadás időtartamát, Izlandon ugyanez 90 napban van megszabva, és regisztrációhoz is kötik a tevékenységet. Berlinben május óta, New Yorkban pedig a nyártól tilos a rövid távú lakáskiadás, Barcelonában pedig csak önkormányzati engedéllyel lehet Airbnb-zni.HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Phrascarica, 2016.11.08 11:23

"Szerinte a lakásárakat nem befolyásolná, ha elterjedne a tilalom, mivel a befektetők átállnának a hosszú távú kiadásra, vagyis a hagyományos bérleti konstrukcióra."
Már hogyne befolyásolná, ha csökken az albérleti díj. Ha kisebb az elérhető hozam egy befektetési célú lakásnál csökken akkor a befektetés értéke is csökken. Nem kicsit,nagyon. Azoknak a lakásoknak ahol nem tiltják meg az AIRBnB-t -ha sok tiltás lesz- viszont inkább emelkedni fog az ára, mert azok értékesebbek.
A másik érdekesség pedig az hogy ez a magántulajdon hasznosításának korlátozása véleményem szerint.
Ugyanolyan mértékben fog csökkenni a lakások ára, mint amilyen mértékben csökken az elérhető hozam.
A piac nem hülye, ellentétben azzal aki ekkora ostobaságot ír ;)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2016.11.07 22:08

Se így, se úgy nem lehet bérlakáshoz jutni sem rövid sem hosszú távon. Pedig erre tényleg lenne igény. De mindenki jogosan fél attól hogy lelakják a lakásaikat így nem adják bérbe.
Addig amíg a kormány nem tesz valamit hogy megérje lakásokat bérbe adni, addig maradnak az áldatlan állapotok amikben lehetetlen bérlakást találni. Pedig jó lenne mert ahhoz hogy mobilizálható legyen a munkaerő, ez kulcskérdés, nyugaton pedig már régóta kulcskérdés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kutyauto, 2016.11.07 19:22

Fele annyian sem foglalkoznának az airbnb-vel, ha a hosszú távú kiadás normálisan szabályozva volna. Kettő dolog megváltoztatása is elég lenne. Az egyik, hogy a bérbeadásból származó jövedelmre ne kelljen EHO-t fizetni, vagy legalábbis az 1 millió alatti részre semmiképp.
A másik, hogy a törvény garantálja a tulajdonos jogait. Aki nem fizet, holnap kitehető legyen a lakásból minden huzavona nélkül, bárki is legyen az. Ha ez a kettő teljesülne, máris nem érné meg az airbnb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html