Csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések száma az USA-ban

Csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések és a kiadott építési engedélyek száma augusztusban az Egyesült Államokban.
Szász Péter, 2017. szeptember 19. kedd, 21:00
Fotó: Napi.hu

A kereskedelmi minisztérium kedden azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint augusztusban éves szintre vetítve 1,18 millió lakóingatlan építését kezdték el, 0,8 százalékkal kevesebbet, mint júliusban. Elemzők 1,7 százalékos növekedésre számítottak júliushoz viszonyítva az előző havi 2,2 százalékos csökkenés után.

A piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból augusztusban éves szintre kivetítve 851 ezer építését kezdték el, ami 1,6 százalékkal több a júliusinál. (Gazdát cserélt az Aréna Pláza)

A kiadott építési engedélyek száma éves szintre vetítve 1,30 millió volt, 5,7 százalékkal több a júliusinál, elemzők előzetesen 0,8 százalékos visszaesésre számítottak.

Bár a lakásépítési szektor az amerikai hazai össztermék (GDP) kevesebb mint 3 százalékát állítja elő, a gazdaságra erősebb hatást gyakorol, mert az emelkedő lakásárak növelik a háztartások vagyonát és ezáltal a fogyasztói kiadásokat. Elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban növekedni fog a lakásvásárlók száma, tekintettel a bérek jelentős emelkedésére és az alacsony munkanélküliségre.

HOZZÁSZÓLÁSOK