BUX
38240

Csökkent februárban az amerikai lakásépítések száma

Februárban havi szinten 17 százalékkal csökkent a lakásépítések száma az Egyesült Államokban az amerikai kereskedelmi minisztérium keddi adatai szerint. Az építések száma a gyengébb piaci kereslet és a rossz időjárási körülmények miatt csökkent.

MTI-Eco, 2015. március 17. kedd, 14:21

Februárban éves szinten 0,897 millió új lakás épült, szemben a januári 1,081 millióval. A piaci elemzők 1,049 milliós februári adatra számítottak.

A lakásépítések száma az ország egészében csökkent, arányosan a legnagyobb visszaesés az északkeleti régióban volt, a legkisebb a déli államokban. A kiadott építési engedélyek száma eközben 3 százalékkal növekedett, februárban elérve az 1,092 milliót a januári 1,060 millió után. Az elemzők 1,06 millió engedélyre számítottak februárban. A szakértők szerint a lakáspiac még nem heverte ki teljesen a gazdasági válság hatásait. A lakásépítések száma februárban éves szinten 3,3 százalékkal esett vissza. Az építési engedélyek 7,7 százalékos éves növekedéséből azonban arra lehet következetni, hogy a következő hónapokban már több lakást építenek. Ezt a folyamatot az alacsony hitelkamatok és a javuló foglalkoztatottsági helyzet is segíti.