A piaci helyzet idén is példátlan lehetőségeket kínál a bérlők számára kedvező bérleti feltételek elérésére. A tulajdonosok hajlandóak néha már irreális engedményeket is tenni annak érdekében, hogy megtartsák vagy magukhoz vonzzák a bérlőket. Mindazonáltal a Colliers International tapasztalata azt mutatja, hogy az ezer -kétezer négyzetméter feletti irodaigényű cégek legtöbbször a maradás és a bérlethosszabbítás mellett döntenek, jelentős árengedmények elérése után.


Idén még mintegy 40 ezer négyzetméter irodaterület készül el, míg 2011-ben további 50 ezer négyzetméter várható. A magas üresedési ráta ellenére a minőségi kínálat már 2012 környékére eltűnhet, mivel a legjobb területek fognak először elkelni, ami bérleti díj-növekedéshez is vezethet - hívja fel a figyelmet Saly Miklós, a bérbeadási üzletág igazgatója. 


A tulajdonosok számára akár előnyös is lehet most belemenni egy alacsonyabb árú, de rövidebb időtartamú bérleti szerződésbe, mivel a szerződés lejártakor már felfelé tartó ívben lehet a piac. Az erős bérlői pozíciót jelzi, hogy 2012-2013-ban lejáró szerződéseket is sikeresen lehetett újratárgyalni, hal a bérlőnek kellően nagy bérelt területe volt.


A finanszírozó banki nyomás növekedése olyan  kényszer, hogy a bérbeadók olyan feltételekkel is szerződnek, melyek az eredetileg tervezett megtérülést sem garantálják. A felvevőpiacot tekintve ugyanakkor a bővülő cégek és az állam jelenleg nem relevánsak, míg a Shared Service Centerek egyfajta reményt jelentenek a piac számára. Az itt található igazi minőségi kínálat viszont még a jelenlegi magas üresedési ráták mellett is gyorsan elfogyhat a szolgáltatóközpontok nagy területigénye miatt.


Az irodafejlesztők helyzete továbbra is nehéz, finanszírozás szinte elérhetetlen, s a bankok magas előbérleti arányt is igényelnének, miközben a piaci környezet továbbra is törékeny.