Nincs érdemi mozgás a társaházi építésére alkalmas telkek piacán, a kereslet minimális, s az eladatlan lakáskészletek, valamint a kiadatlan irodaterületek bővülése gátat szab a  végfelhasználók vásárlási kedvének. A helyzetet csak rontja a kereskedelmi és a szállodai forgalom csökkenése, valamint a banki oldalról tapasztalható projektfinanszírozási  stop - állítja piaci elemzésében az Otthon Centrum.

Kétféle vevőtípus van jelenleg a piacon, a kisebb, régóta jelenlévő, szinte kizárólag magyar fejlesztők, akik saját erőből, vagy a szakaszos vevői befizetésekből finanszíroznak, valamint a nagyobb beruházók, akik hosszú távú fejlesztési céllal vásárolnak.

Tranzakciók híján továbbra is nehéz a telekérték meghatározása, egyes részeken azonban a válság előtti ár 40-50 százaléka vált ki egyáltalán érdeklődést. Az OC felmérése szerint a társasház fejlesztésre alkalmas telekár csökkenés  legnagyobb mértékben Budán az I., II. kerületben, valamint a XII. kerület belső részén ment végbe. Ebben a térségben a nettó eladható lakásnégyzetméterre vetített nettó telekár 80-140 ezer forint között alakul.
Pesten a Vi., VII. kerület Nagykörúton kívüli részén a legmeredekebb az áresés, ahol az Andrássy út kivételével a telekár az 50-70 ezer forint közötti sávban mozog.

Legolcsóbban Kőbányán, (10-15 ezer forint között) és a VIII. kerület rehabilitációs részén kínálnak építési területeket (15-40 ezer forint), a legdrágább a már említett budai régiókon túl a VI., VII. kerület belső része, ahol nettó lakásnégyzetméterenként 80-100 ezer forintos négyzetméterárral kalkulálhatnak a fejlesztők.