Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A friss adatok alapján megfordult a trend az alágazatok között, az épületépítésben 5 százalékos növekedés, az egyéb építményeknél 38 százalékos csökkenés várható. Az ágazat egészét nézve a fellendülés csúszik, pozitív adatok 2017 első negyedéve után várhatóak - mondta kapcsolatban Koji.

Lendületet adhatna a növekedésnek a lakossági lakásfelújítások beindulása, információik szerint ezen a piacon is beléphet az egyszerű bejelentés az engedélyeztetés helyett, azonban igazi lökést az áfa-visszatérítés hozhatna, az ezzel kapcsolatos javaslatot az ÉVOSZ már a döntéshozó asztalára juttatta. Koji szerint a számlával igazolt, maximum 3 millió forintos munkák utáni áfa-visszatérítéssel két év alatt 100 milliárdos volument lehetne kifehéríteni az építőiparban, s a lakossági felújítások, korszerűsítések építőipari termelésből való részesedése a jelenlegi 6 százalékról akár 15 százalékra nőhetne.

Mást mondanak az alvállalkozók

Bár a KSH adatai szerint az épületek építésére októberben kötött szerződések értéke (46,5 milliárd forint) elmarad a szeptemberitől, továbbá az egy évvel korábbi felét sem éri el, a január-októberi érték pedig 4,1 százalékos elmaradást jelez, a lakásépítési szektorban az alvállalkozóktól kapott információik ezzel ellentétes képet mutatnak: mind a magánépíttetők, mind a vállalkozások megrendelései számottevően és folyamatosan növekednek -  kommentálta az októberi adatokat Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója.

Az is tény, hogy az építési engedélyezési eljárások nehézségei és az építőipari kapacitáshiány miatt számos kisebb lakóingatlan-fejlesztési projekt indítása késik, így a statisztikákban az újlakás-építések erőteljesebb pozitív hatása 2017-ben jelenhet meg - erősítette meg Földi. Ezt a hatást a túlzottan bürokratikus engedélyezés mellett tompíthatja, hogy a kapacitáshiány miatt egyes, kisebb és közepes méretű, megfelelő referencia nélküli lakásfejlesztők lakóingatlan-építkezései el sem tudnak indulni.

Földi szerint segítene az építőiparon az úgynevezett 300 négyzetméteres szabály kiterjesztése a nagyobb fejlesztésekre is. E szabály értelmében az építési törvény ez év elejétől lehetővé teszi, hogy a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése esetén az építtető - építési engedély megszerzése helyett - csupán bejelentse építési szándékát az illetékes építésügyi hatósághoz. A Cordia vezérigazgatója úgy látja, hogy a nagyobb épületek építésének hatósági jóváhagyása Lengyelországban és Romániában is átláthatóbban és kiszámíthatóbban működik, ami hozzájárul az ottani építőipar javuló teljesítményéhez.