Kisebb tömegverekedés alakult ki kedden a debreceni belvárosban egy lakás eladása kapcsán. A vevőjelöltek hangosan licitáltak egy közepes méretű ingatlanra, majd a vita hevében egymásnak estek. A lakás végül 700 ezer forintos négyzetméterenkénti áron kelt el - néhány héttel ezelőtt még 400 ezret sem akartak érte adni.

Ez az esemény is jól tükrözi azt a "felfordulást", amelyet a BMW tegnapi bejelentése eredményezett a cívis városban. A gyárépítés bejelentése egy csapásra felforgatta a város ingatlanpiacát. A lakásárak alig 24 óra alatt 40 százalékkal ugrottak és néhány nap múlva beindulnak azok a fejlesztések, amelyeket évek-hónapok óta halogattak.

QP | Quality Placement

Irodából már van elég

Az újonnan letelepedő cégek igényeit hamarosan négy új irodaház elégítheti ki - legalábbis egyelőre. A város - egy magáncéggel együttműködve - egy 22 ezer négyzetméteres irodaháza épített, amelyet szeptemberben adnak át. A helyi Hunép építőipari cég 40, a város 60 százalékos tulajdonában álló Forest Offices értékesítése vélhetően nem okoz majd gondot, hiszen az első becslések szerint minimum ötven beszállító cég megjelenése várható - többen már most az előkészületekkel vannak elfoglalva.

Hetek múlva készül el az egykori dohánygyár területén egy 7300 négyzetméteres irodaház, amelyet Boros József  - aki A 100 Leggazdagabb 2018 listája szerint 27,2 milliárd forint becsült vagyonnal a 42. leggazdagabb magyar - építtet. Az épület két felső szintjét már kivette egy német repülőalkatrész-gyártó cég, de a többi értékesítésével sem lesz gond - mondta Boros a Napi.hu kérdésére. És ezzel még nincs vége a fejlesztéseknek. Egy helyi cég, a Dryvit Progi Kft. 5000 négyzetméteres irodaháza is hamarosan elkészül.

Gyár és a kapcsolt infrastruktúra

A BMW-gyár a város északnyugati peremén épül meg. A 400 hektáros terület felvásárlása most zajlik, a területet a város adja majd el a német autógyártónak - mondta Papp László polgármester lapunk kérdésére. A tervek szerint a gyár építése 2019 őszén indul a most kialakításra kerülő új gazdasági övezetben.

A polgármester szerint a BMW megjelenése nem véletlen, az autógyár beruházását az elmúlt néhány évben jelentős multinacionális cégek, így a Continental és a Thyssenkrupp megjelenése "készítette elő".

A keddi bejelentés hatására már most több, korábban halogatott szállodafejlesztés is elindulhat. A Napi.hu értesülései szerint csaknem egyidőben négy hotel alapozását kezdik el a városban. Megújulhat a város egyik nevezetessége a Hotel Aranybika is. A tulajdonos Boros József máris átalakította a terveket, és lebontás helyett lakásokká alakítja a hotel modern, 1976-ban épült szárnyát. A klasszikus hotelrész teljes felújítására a turisztikai fejlesztéseket támogató Kisfaludy-tervtől remél támogatást.

Miért nyert Debrecen?

Az első tudósítások szerint a cívis város Miskolc és Kassa elől halászta el a nagy üzletet. A döntésben meghatározó tényező a városi reptér megléte volt - bár Kassa is rendelkezik légikikötővel. Herdon István, a repteret üzemeltetető Xanga-cégcsoport tulajdonosa - aki A 100 Leggazdagabb 2018 listáján 28 milliárdos vagyonával a 39. helyen található - kérdésünkre elmondta: a reptér fejlesztése tovább folytatódik, város segítségével.

Az elmúlt három évben gyorsan növekvő utaslétszám jövőre újabb rekordot dönthet, majd ezt a jövőben tovább emelheti a a BMW gyár miatti forgalom is.

Címlapkép A BMW Group leendő új gyárának helyszíne Debrecen határában - Fotó forrása: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt