Hatalmasak a különbségek az egyetemi városok lakásárai között

Debrecen a legdrágább vidéki egyetemi város, az egy-másfél szobás garzonok átlagos négyzetméter ára 400-450 ezer forint közötti volt az elmúlt negyedévben, az átlagár 29 millió forintot ért el, miközben a nagyobb egyetemi városokban ugyanekkora lakásokat már 12-15 millióért is lehet vásárolni a Duna House adatai szerint.
Szepesi Anita, 2019. augusztus 31. szombat, 08:17
Fotó: Pixabay

A társaság közölte azt is, hogy az egy-másfél szobás garzonok a fővárosban 20-25 millió forint közötti áron érhetőek el - idézi az összeállítást az MTI.

A vásárolni vagy bérelni dilemma eldöntésének egyik fő szempontja, hogy az egyetem elvégzése után is az adott városban marad-e a fiatal, hiszen hosszútávon jobban megéri saját tulajdonú ingatlanba belevágni, a kezdeti magasabb költségek ellenére is.

Vidéken Debrecenben a legmagasabbak az árak, valamelyest mérsékeltebb az árszint Győrben, Kecskeméten, Szombathelyen és Veszprémben, ahol 310-385 ezer forintos átlagos négyzetméterárra lehet vásárláskor számítani. Ezekben a városokban bérléskor 90-130 ezer forint közötti havidíjjal érdemes számolni.

A nagyobb hazai egyetemvárosok közül Miskolcon a legkedvezőbbek a lakásvásárlási feltételek, ahol már 200 ezer forintos négyzetméterár körül is lakáshoz lehet jutni, ennek ellenére az albérlet alig olcsóbb, mint a drágább Nyíregyházán vagy Szegeden.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2019.08.31 08:56

Ahol kevesebb van, ott drágább. Debrecenben tulajdonképpen semmi sincs, ezért annyit kérnek, amennyit akanak, Más kérdés, hogy hülye, aki megfizeti nekik ! Előbb csináljanak valamit, ami megéri az ellenértéket !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html