Új színt vihet a múlt héten bejelentett, 9000 munkahelyet teremtő gigaberuházás a debreceni és a környéki ingatlapiacra is – írja közleményében a Duna House.

A járvány idején fellendülő kiköltözési hullám Debrecent sem kerülte el, sőt, a falusi csok lehetőséget teremtett a családoknak a kedvezményes otthonteremtésre a környező településeken. Ennek hatására 2011 és 2021 között 5 százalékkal csökkent a város népessége.

Nem csak a lakók vannak egyre kevesebben, hanem az ingatlanpiac is szűkülő tendenciát mutat. A 2018-as csúcshoz képest tavaly már ötödével kevesebb tranzakció zárult – mondta a Duna House PR- és értékesítési vezetője, Benedikt Károly.

Az iroda első féléves értékesítési adatai alapján az átlagos négyzetméterár 650 ezer forint a városban, az átlagos lakásár pedig 41 millió forint. "A használt ingatlanok szűkülő kínálata mellett meghatározó, az országátlaghoz képest magasabb arányban vannak jelen a használt ingatlanok Debrecen portfóliójában" – mondta Benedikt. 

Az újépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára már magasabb, 800 ezer forint, de van olyan projekt is a kelet-magyarországi városban, ahol egy lakás négyzetmétere másfél millió forintba kerül.

Az elektromos autóipari óriásberuházás élénkítő hatással lesz Debrecen és környéke ingatlanpiacára, valamint tovább növelheti a vidéki viszonylatban magasnak számító, 32 százalékos befektetői arányt is a városban a Duna House szerint.