Demjánnal üzletel a kormány - milliárdos beruházás készül Budapesten

Újabb gigaprojektről határozott a kormány, a döntés szerint az ezredforduló óta altatott, több ezer fős befogadóképességű, eredetileg is az expótelekre tervezett kongresszusi központ beruházás a Művészetek Palotája mellett valósulhat meg.
Napi.hu, 2014. február 3. hétfő, 16:40

Orbán Viktor mai, tavaszi parlamenti ülésszakot megnyitó beszédében, az MTI híre szerint, többek között egy új budapesti kongresszusi központ építését is bejelentette, a kormány ennek helyét a Művészetek Palotája mellett jelölte ki. Egy több ezer fős budapesti konferenciaközpont felépítéséről már az első Orbán-kormány idején is szó volt, a beruházás helyszínéül akkor is a TriGranit Zrt. által fejlesztett Millenniumi Városközpont volt az esélyes, a kormányváltással azonban a program lekerült a napirendről.

Az első számítások (2000 áprilisában) egy négy-ötezer fős központ megvalósítási költségeit kétmilliárd forintra taksálták, lapunk fogyasztói árindexszel kalkulált becslése szerint az akkori összeg mára eléri a 4 milliárd forintot.

A projekt előkészítéséről egy 2013. november végi kormányhatározat már rendelkezik: felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) útján - azonnal tegyen javaslatot a beruházás megvalósítására legalkalmasabbnak ítélt ingatlanra, és tegye meg az állami építési jogosultság biztosítása érdekében szükséges intézkedéseket. A tárcavezetőnek az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos közreműködésével ki kell dolgoznia a megvalósítás részletes jogi és pénzügyi konstrukcióját, amely biztosítja, hogy a beruházás - a megfelelő közbeszerzési forma keretében - állami beruházásként valósuljon meg, valamint a megvalósuló építmény állami tulajdonba kerüljön.

Uniós forrásból

A beruházás felelőse az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos (aki jelenleg Fürjes Balázs), neki kell kidolgoznia a beruházási programot a nemzeti fejlesztési miniszter - MNV Zrt. útján történő - közreműködésével és az érintett szakmai szervezetek bevonásával. A kormánybiztosnak 2014. február 15-ig előterjesztést kell készítenie a kormány részére a megfelelő ingatlan és a beruházás részletes jogi és pénzügyi konstrukciójának bemutatásáról. A kormányhatározat szerint a beruházás finanszírozását uniós támogatásból valósulhat meg.

A terület eddig a Demján Sándor elnökölte TriGranit Csoport tulajdonában állt, így arra, hogy a terv állami beruházásként megvalósítva, egy állami tulajdonban álló épületet eredményezzen, nem nagyon kínálkozik más lehetőség a PPP konstrukciók eltűnésével, minthogy az állam megvásárolja az építésre szolgáló ingatlant. Megfigyelők szerint a bejelentés arra utal, hogy ha a konkrét tranzakció még nem is, de a megállapodás már megtörténhetett, a vételár megállapításánál pedig bizonyára szerepet kapott, hogy a telek eladója részt vehet-e a megvalósításban. A TriGranit lapunk megkeresésére egyelőre nem kívánta kommentálni a hírt.

Ennyi a megtérülési idő

A magyar turisztikai szakma régóta hiányol egy ötezer főt is befogadni képes konferenciaközpontot a konferenciaturizmus fellendítése érdekében. Egy ilyen beruházás megtérülési ideje befektetők becslése szerint 15 év.

 

Konferenciák adatai
Év20082009201020112012
Nemzetközi konferencia (darab)531356537602505
Résztvevő (ezer fő)119,582,0125,6125,8135,3
Részt vevő nemzet (átlag)911121312
Konferenciák összesített napja (ezer)20711175200220691717
Egyéb rendezvény (ezer darab)19,415,816,520,017,9
Egyéb rendezvények résztvevője (ezer fő)1149,1720,9831,1873,5881,6
Forrás: Magyar Kongresszusi Igazgatóság

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bandesz, 2014.02.04 16:07

annak idejen amikor felepult a Nemzeti Szinhaz azert buktattak meg a Fideszt mert minek csinal ilyen latvanyberuhazasokat, amugy sincs ra szukseg (minden orszagnak volt Nemzetije csak Mao nem) meg kulonben is ronda. pedig akkor meg volt penz dogevel, adosag keves es a legmagasabb volt a GDP novekedes a V4-ben. azota allandoan bekerul a vilag legszebb epuletei, szinhazai etc. koze. allandoan japan turistak fenykepezik es Alfoldi megsertodott h nem vezetheti tovabb. nagyon erdekes lenne most visszahallgatni h hogy erveltek a szocik ellene.
Paksnal ugyanez lesz mindenki fikazza, kozben 40 eve adja az energia gerincet es fogja is meg v 50 evig ugy h egyaltalan nem lehetunk biztosak h meddig lesz elegendo foldgaz es olcso energia. de a fikazas csak folyik es folyik es...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bandesz, 2014.02.04 15:49

ez nagyon erdekes a turisztikai szakemberek regota mondjak h azert nem szerveznek nagy konferenciakat Mao-ra mert nincs ilyenre alkalmas nagymeretu konferencia center. ehelyett Pragaba, sot most mar Pozsonyba mennek holott Budapest Pozsonyt siman elozhetne ha lenne. masok azt mondjak h nincs kihasznalva a jelenleg rendelkezesre allo sem. komolyan tudnank mar 1x az eletben vmirol azonosan velekedni, valami minimumban mar jo lenne legalabb egyeterteni. ah remenytelen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2014.02.04 07:41

@jobbajobb: Semmi értelme.
MOM parki konferencia komplexum nincs kihasználva.
Ez megint valakiknek jó biznisz lesz.
Beépítenek mindent, fákat kivágnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

karamiki, 2014.02.03 22:41

Olvasom, hogy uniós pénzből fog épülni. Még szerencse, hogy erre képesek vagyunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.02.03 17:30

..a konferencia-turizmusban jók vagyunk ... a balatoni szezon rövid ,meg nem is a fullosok jönnek..., hegyeket elvették 1920-ban ....,melegvíz van ..,meg kultúra ..,konferenciák ,amiért jönnek...,meg a romkocsmák..,csajok...,más nem nagyon..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html