Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budai Várban, a Szentháromság tér 6. szám alatt áll a régi pénzügyminisztérium épülete. A kormányzati negyed költözésekor eldöntötték, hogy az épületbe költözik majd a Nemzetgazdasági Minisztérium, mint afféle jogutód.

Az ingatlan a Mátyás-templommal szemben áll, és azon kevés épületek egyike, amelyeknél az építész szakma szerint, ha nem is jó, hogy bombatalálatot kapott a második világháborúban, de annyiban mégsem katasztrófa, hogy a jelenlegi, visszafogott homlokzata jobban illeszkedik a térbe. Az 1905-ben átadott változat tornyai ugyanis felértek a szemben álló templom tornyaival egymagasságba, valamint a rajta lévő - a korra jellemző - díszítések is ártottak a tér összképének.

A kormány azonban hajthatatlan, hogy az eredeti állapotot állítsa helyre. Erre - pontosabban az első ütemre - most írták ki a közbeszerzést, amely összértéke 9,8 milliárd forint. A terv szerint visszaépítenek rá ezúttal egy emeletet, valamint a rizalitot, a tetőt pedig átszabják. Erre másfél év lesz, de ez csak a projekt első harmada, a teljes beruházásra 35-38 milliárd forintot szánnak. A K-monitor szerint a projekt akár drágulhat is a jövőben.

A költözés azt eredményezte, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárát elköltöztették, az ottani állományt több külső raktárban helyezték be. Ezek egyike pár éve beázott és több dokumentum megsérült.

A fotó forrása: Napi.hu.