Devizahitelkockázat-csökkentés, de hogyan?

Bár a forint alapú lakáshitelek kamata közelebb került a devizahitelekéhez, az igénylők eddig nem rohamozták meg a bankokat. A devizahitelek népszerűségének megcsappanására annak ellenére sem lehet számítani, hogy nincs olyan biztosítási konstrukció, amivel az adósok csökkenthetnék az árfolyamváltozásból eredő kockázatukat.
NAPI Online, 2005. május 10. kedd, 12:35
Fotó:

A deviza alapú jelzáloghiteleket leginkább azok veszik fel, akiknek nincs módjuk támogatott kölcsönt igényelni - tudtuk meg az FHB marketing igazgatójától. Zádori János szerint a használt lakás vásárlása esetén sokan a támogatott hitel mellett, annak maximumát kimerítve vesznek fel devizahitelt. Új lakás vásárlására, építésére az FHB döntően a támogatott forintkölcsönöket ajánlja, a 15 milliós keret ugyanis nagy valószínűséggel elég a hitelcél megvalósításához, és egyes esetekben már a svájcifrank-alapúaknál is jobb törlesztőrészlettel vehetők fel.

A szakember elmondta: az új lakásoknál az utóbbi időszakban tapasztalt devizahitel-túlsúly után az elmúlt fél évben lassú kiegyenlítődési folyamat indult meg. Részben a csökkenő kamatoknak köszönhetően nő a forint alapú hitelek népszerűsége, ám ez alapvetően az új lakásokra igénybe vehető, támogatott konstrukciókra vonatkozik, ráadásul határozott trendről nincs is szó. Más téren ugyanakkor még mindig a devizahitel számít jobb megoldásnak. Az előző fél évben Zádori szerint a befogadott hiteleken belül a deviza alapúak aránya 30-40 százalék volt, hosszabb távon súlyuk - az új és a használt lakásokhoz felvehető kölcsönöknél érvényes, ellentétes tendenciák hatására - egyharmad körül stabilizálódhat. Az FHB marketing igazgatója hozzátette: miután a támogatott építési, felújítási és bővítési forintkölcsönöknél kormány szigorító intézkedést hozott (csak a köztartozással nem rendelkező vállalkozások által kiállított számlák számolhatók el), sokan úgy reagálhatnak, hogy inkább a lazább, banki feltételeket teljesítve nem támogatott devizahitelt vesznek fel.

A deviza alapú lakáshitelek aránya mind darabszámban, mind értékben növekedett az első negyedévben, sőt elérte a forint alapú lakáshitelek iránti igénybeadás nagyságát - tájékoztatott az OTP Bank kommunikációs osztálya. Használt lakás vásárlásnál a forint alapú lakáshitelek jelenlegi - a deviza alapú lakáshitel-kamatokhoz viszonyítottan - relatíve magasabb kamatmértéke miatt egyelőre preferált a deviza alapú kölcsön.
E tendencia az OTP várakozásai szerint rövidtávon fennmarad. Hosszabb távon viszont a forintkamatok csökkenése miatt ellentétes irányú mozgásra számít a bank, azaz kedvezőbb lehet a lakosság támogatott forint hitelben történő eladósodása, de a deviza alapú hitelek továbbra is alternatívát jelentenek a használt lakásra hitelt igénylők számára.

Az árfolyamkockázat minimalizálására Zádori az úgynevezett tandemhitelt ajánlja, vagyis a támogatott forint-, valamint a piaci kamatozású devizakölcsön kombinálását. Az igazgató szerint amilyen szoros a banki és a biztosítói szféra közötti kapcsolat, hamarosan megjelenhet a devizakockázat-biztosítás.
Jelenleg azonban a deviza-árfolyamváltozás kivédésére nem köthető biztosítás, mert - hangzik az OTP álláspontja - a biztosítói számítások szerint ennek díja a hiteldíjjal együtt közel azonos lenne a forint alapú piaci kamatozású hitelekével.
Az árfolyamváltozás kockázatának kivédésére az OTP Bank a futamidő alatt a hitel lejáratának meghosszabbítását teszi lehetővé. Ez a havi törlesztőrészletek mérséklését biztosítja, sőt az ezzel kapcsolatos szerződésmódosítási díjat egy alkalommal elengedi a bank. Átmeneti árfolyamemelkedés esetén a megnövekedett törlesztőösszeg fizetéséhez A-hitelkeret nyitása javasolható, melynek keretbeállítási jutalékát szintén elengedik.

HOZZÁSZÓLÁSOK