Déli városkapu: már készül a mesterterv

A korábbi tervpályázat két osztrák nyertese, a Snohetta Studio Innsbruck GmbH és a Besch und Partner KG készítheti el a budapesti Déli városkapu mestertervét, nettó 580 millió forintért. A területen nyolc-tízezer egyetemi hallgató, illetve az egyetemi oktatók számára is otthont adó kollégiumváros épül majd.
Németh Géza, 2019. május 17. péntek, 11:34
Fotó: Stockfresh

A hirdetmény nélküli tárgyalásos tender eredményét az ajánlatkérő KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A 135 hektáros területet a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út határolja. Ennek beépítéséről a kormány rendelkezett és ennek alapján nemzetközi tervpályázatot írt ki a beruházó. A KKBK honlapján található eredmény szerint első helyen a két osztrák cég végzett. A kiírás úgy szólt, hogy az első helyezett kapja a megbízást a tovább tervezésre.

A tervezők feladata a városrész beépítésére, a zöldfelületek, közparkok kialakítására vonatkozó úgynevezett masterplan elkészítése. Központi eleme az ide tervezett Diákváros, amely nyolc-tízezer egyetemi hallgató, illetve az egyetemi oktatók számára is otthont adó kollégiumváros. Emellett lesznek ezen a 135 hektáros területen szabadidős és sportolási lehetőségek, létesül egy óriási zöld közpark. Megújul a természeti környezet, aktív, egészségmegőrzésre, pihenésre, sportolásra alkalmas zöldterületek jönnek létre.

Az ajánlatkérő április 25-én kötött szerződést a tervezőkkel.

A tervpályázat második helyezettje a Feilden Clegg Bradley Studios International- Tarka Építész Műterem Kft. - Czirják Szabó Építészeti és Mérnöki Kft., míg harmadik helyezettje a 3h Építésziroda Kft. - Geum Műterem Kft. - Create Value Kft. volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK