Diszkriminatív a társasházi törvény módosítása

Megfontolásra küldte vissza az országgyűlésnek július 14-én Sólyom László köztársasági elnök a társasházakról szóló törvény módosításáról szóló törvényt, mert aggályosnak tartja az ügyészség törvényességi felügyeletét. A törvénymódosításba bekerült diszkriminatív rendelkezéseket is kezelni kellene - a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete szerint.
Szepesi Anita, 2009. szeptember 7. hétfő, 09:20

A törvénymódosítás számos elemét örömmel fogadták - mondta el lapunknak Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke -, közöttük kiemelten éppen az ügyészségi felügyeletet, amelyet a köztársasági elnök úgy kifogásolt, hogy nem adott helyette alternatív javaslatot.

Pedig módot kellene találni arra, hogy a nem megfelelő módon tevékenykedő közös képviseletekkel szemben - a törvényesség biztosítása érdekében - legyen lehetőség panasszal fordulni olyan szervhez vagy szervezethez, amely a bírósági eljárásokat elkerülve érdemi intézkedésekkel biztosítja a törvényes működést. A lakásszövetkezetek mint gazdálkodó szervezetek felett például a Cégbíróság lát el törvényességi felügyeletet - hangsúlyozza Bék Ágnes.

A tulajdonosi közösség nincs mindig olyan helyzetben, hogy érdemben intézkedni tudjon a közös képviselővel szemben, így nagyon sokan fordulnak az egyesülethez segítségért a törvényes működés helyreállítása érdekében és kérik például a közgyűlésen való részvételt vagy a közös képviselővel szembeni fellépést. Sokan ugyanis nem járnak el a közgyűlésekre, külföldiek vagy bérbe adják a lakásaikat, a tulajdonosok egy másik csoportjától - főleg az idősektől - a közös képviselő összegyűjti a meghatalmazásokat, így a maradék tulajdonosi csoport képtelen a közös képviselőt felmenteni. Jelenleg senkinek nincs intézkedési jogköre, és nem indítható meg velük szemben sem a polgári, sem a büntetőjogi eljárás.

A felügyelet tisztázása mellett a törvénymódosításba bekerült diszkriminatív rendelkezéseket is kezelni kellene - hangsúlyozza a TOE elnöke. Az új változat ugyanis lényegében lehetetlenné teszi a társasházaknak a távhőről való leválást, mivel úgy határoz, hogy a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalásához - a jelenlegi szabályozással ellentétben - a tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges, ezzel a lakásszövetkezeteknél hátrányosabb helyzetbe hozza a társasházakat.

Bék Ágnes sérelmesnek tartja, hogy a törvénymódosítás kötelezővé teszi a könyvvizsgálók alkalmazását ha a közösség éves pénzügyi forgalma eléri vagy meghaladja 10 millió forintot, vagy az alapító okirat szerint a külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma eléri, illetve meghaladja az ötvenet. Ez a kötelezettség igen súlyos terhet ró a lakásszövetkezetekkel szemben a társasházakra, és a számviteli törvénynek is ellentmond.

A visszaküldött törvény jelenleg zárószavazásra vár, a felmerült kifogások, észrevételek beépítése érdekében azonban egyelőre nem történt előrelépés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jábá, 2009.09.07 11:01

A magyar jogalkotás, a kodifikáció nagyon gyenge. Nincsenek hosszú távra érvényes általános normák törvénybe foglalva. A képviselők többsége listázott kódok alapján szavaz, azt sem tudja mit "emel" törvényerőre. Ez a munka nagyon kaotikus. Mindez azért van, mert az elit, és más gazdag emberek a zavarosban tudnak eredményesen halászni. Az öntörvényű, szerintem törvénysértő megválasztása miatt mára illegitim KE nem elégséges a selejt gyomlálására. Különösen, hogy sajátos felfogása szerint szelektál és nem mindig szakmai megfontolások alapján.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html