BUX
39138

Dőlt a pénz a lakástakarékokból

A lakás-takarékpénztárak tavaly 250 milliárd forintot fizettek ki az ügyfeleik lakáscéljaira, ami jelentősen meghaladja a 2014-es 212 milliárd forintot - írja közleményében a Lakás-takarékpénztárak Egyesülete.

MTI, 2016. március 3. csütörtök, 20:07

Az egyesület elnöke  Gergely Károly szerint a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) bevezetésével, valamint az új építésű lakásokra vonatkozóan az áfa 5 százalékra csökkentésével végre jelentős lendületet vehetnek a lakásberuházások, és ezek makrogazdasági szinten is kedvező hatásokat válthatnak ki.

Az elnök úgy véli, hogy a lakás-takarékpénztári konstrukciók jól kiegészítik a csok által kínált lehetőségeket. Például a 10 millió forintos kedvezményes hitelre pályázóknak szükségük lehet önerőre is, amihez, igénybe vehetik a lakás-takarékpénztárakban felhalmozott megtakarításaikat is.

Idén húsz éve, 1996-ban jött létre Magyarországon a lakás-takarékpénztári rendszer, amely az elmúlt két évtizedben 3,5 millió ügyfelelet szolgált ki. A szektor sikereihez alapvetően hozzájárult a lakás-takarékpénztári törvény módosítása 2010-ben, amely rugalmasabbá tette a pénztáraknak a hitelezést.

A lakás-takarékpénztárak korábbi, néhány százalékos lakáshitel-piaci részesedése a pénzügyi válság következményeivel küszködő piacon így nőhetett közel 30 százalékosra, hozzájárulva a lakáshitel-piac talpon maradásához, majd újjáéledéséhez is. A lakástakarék emellett a klasszikus banki hitelekkel is kombinálható, így az energiakorszerűsítés és a lakásfelújítás mellett a banki lakáshitelezést is segíti.