Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány október 30-ai határozatában döntött az új Nemzeti Atlétikai Központ megvalósításához szükséges források biztosításáról - olvasható a Magyar Közlönyben.

A kormány a 2023-as budapesti WA (korábban IAAF, nemzetközi atlétikai szövetség) Atlétikai Világbajnokság sikeres megrendezése és a Nemzeti Atlétikai Központ megvalósítása érdekében egyetért az új atlétikai stadion, valamint a gyalogos és kerékpáros híd, illetve egyéb kapcsolódó létesítmény, infrastruktúra, valamint környezetrendezés megvalósításával és a megvalósítási időszak alatti üzemeltetésével legfeljebb 203 milliárd 953 millió forint összegben, 2020-2024-ben.

A beruházást megvalósító Beruházási Ügynökség legfeljebb 199 milliárd forint összegben vállalhat kötelezettséget. (A kormányzati magasépítési beruházásokat az állami Beruházási Ügynökség, más nevén BMSK Zrt. valósítja meg.)

Az új stadion a Rákóczi híd mellett, a IX. kerület, Kvassay zsilip melletti telken, a Vituki volt telepén épül fel - ez a helyszín szerepelt az Orbán-kormány korábbi, 2024-es budapesti olimpia megrendezéséről szóló pályázatban is.

A negyvenezer férőhelyes atlétikai stadiont a Puskás Arénát is építő vállalkozói kör húzhatja fel (fővállalkozóként a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Paár Attila WHB-csoportjához tartozó Magyar Építő Zrt.), az augusztus végi információ szerint nettó 150 milliárd forintért.

A stadion tervezésre ötmilliárdot, az előkészítésre, bontásra hatmilliárdot már elköltött az állam.