Az időjárás és a használat miatt rombolódik folyamatosan a 2014-ben többször, ünnepélyes keretek között átadott budapesti Vártker Bazár: a jobbikos Staudt Gábor kérdésére Lázár János kancelláriaminiszter azt közölte, hogy az elmúlt három évben 488 garanciális és 46 nem szavatolt javítást kellett az épületen végrehajtani.

Az ügyről szóló cikkében a 444.hu emlékeztet, hogy a korábban oszló, düledező épületkomplexum és a hozzátartozó kert, valamint a budai várba felvezető utak felújítása 20 milliárd forintba került. Azóta pedig a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök reprezentációs tereként is funkcionál, például itt tartják a kormányfő évértékelő beszédét minden év februárjában.

Lázár a hibák forrását többnyire beázások okozzák, melyet azzal magyaráz a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft., hogy éveken keresztül áztak a falak. "Az elmúlt időszakban ezzel összefüggésben javítására ötször került sor, és a jelenleg érzékelhető hibák javítása is az időjárás függvényében hamarosan meg fog történni" - válaszolta a miniszter. Egy másik állagromlást okozó tényező, hogy sok turista látogatja az épületeket és a környéket: állítólag több százezren járnak erre egy évben, ami gyorsítja az amortizációt.

Egy korábbi miniszterelnökségi válaszból az is kiderült már, hogy a Mária-lift beázásáért a várból lefolyó talajvíz a felelős.

A miniszterelnök szerint egyébként a jelenlegi kormányzás szimbólumának tartja a Várkert Bazárt.