Drágulhat a hitelezés egy törvénymódosítás miatt

Nehezen érthető, ráadásul a kormányzati törekvésekkel ellentétes a hitelközvetítői jutalék maximálása két százalékon, amint az új törvényjavaslatban szerepel - kommentálta a hitelintézeti törvény módosítására tett, kedden benyújtott törvényjavaslatot Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center (OCHC) ügyvezető igazgatója. Az átlagos hitelközvetítői díj mértéke jelenleg 2,5-3,5 százalék között van a piacon.
Napi.hu, 2015. november 12. csütörtök, 18:05
Fotó: Napi.hu

Ha valóban 2 százalék lesz a jutalékplafon, a hitelek nem lesznek olcsóbbak, sőt! Mivel a bankok csak jelentős marketing költség árán tudják majd növelni a kihelyezéseiket - és a kieső volument pótolni -, még akár drágább is lehet a lakáshitelezés, hiszen az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb csatorna a közvetítő - állítja Bánfalvi.

Ha minden banknál minden közvetítő egyforma  százalékot kapna jutalékként, akkor ezzel elsősorban az ügyfelek veszíthetnének, mert a közvetítők egyértelműen a legegyszerűbb és leggyorsabb bankot fogják preferálni, aki azonban valószínűleg nem lesz a legolcsóbb. Ezáltal pedig sérülni fog az a szempont, hogy az ügyfél számára a legkedvezőbb konstrukciót és bankot javasolják elsősorban.

Így megy most

A jelenlegi gyakorlat alapján a közvetítők soha nem az alapján választanak vagy ajánlanak bankot az ügyfeleiknek, hogy melyik pénzintézettől kapják a legnagyobb jutalékot. Az ügyfél érdeke, azaz hogy hitelképesnek bizonyuljon, minden esetben az elsődleges szempont és megelőzi azt, hogy mennyi a jutalék. Ettől pedig nem olcsóbb vagy drágább egy hitel, amit végül kiközvetít.

A professzionális hitelközvetítés befektetést és folyamatos operációs költséget jelent, ami különösen a fair bank törvény óta jelentősen megnövekedett. A mostani törvényjavaslat várhatóan jelentősen csökkenteni fogja a hitelközvetítők számát, főleg azokét, akik nem megfelelő tőkeerővel működnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atletico, 2015.11.13 13:42

Nem sírni kell a nagyobb jutalékért, hanem szolgáltatni. Ezek szerint már nem adnak el minden órában egy ingatlant!Hadd tisztuljon a piac.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.13 08:04

@megalodon:

Pénzt kérni bármiért is....pofátlanság.

A munka is becsület dolga.

A magyar Munka Törvénykönyve szerint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2015.11.12 18:52

Akinek nem tetszik az ne hitelt közvetitsen hanem menjen nyugatra oszt ott ossza a hiteleket... full pofátlanság százezreket kérni egy mezei ingatlanhitelért..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html