BUX
39138

Drágulnak az építőanyagok

Sem a lakásvásárlások, sem az ingatlanberuházások növekedésére nem számít 2010 második felében, illetve 2011 elejéig az Ecostat IngatlanBarométere. Az építési piacon az építőanyagáraknál várható a legnagyobb, 3,7 százalékos drágulás.

NAPI, 2010. augusztus 4. szerda, 10:54

Az ingatlanpiaci változások mértékét és irányát jelző Ecostat IngatlanBarométer indexe 2010 első fél évében 5 százalékponttal, 42 százalékra nőtt, 2009. második fél évében mindösszesen 37 százalék volt. Jelentős fogyasztás, ezen belül is jelentős ingatlan-beruházás és ingatlan-fejlesztés 2010. év végéig, 2011. év elejéig nem várható.

Legoptimistábbak jelenleg a vállalatok, amelyek 5,7 százalékpontos emelkedéssel 37,3 százalékos ingatlan-konjunktúra értéket értek el. Ennek oka, hogy az elmúlt fél évben igen alacsonyra estek a vállalatok várakozásai az ingatlan piacon. Jelenleg az optimizmus emelkedésének alapja az a várakozás, hogy az év második felében az ingatlan-forgalmazás és ingatlan-bérbeadás terén stagnálás, illetve némi pozitív változás következhet be.

Az ingatlan-beruházók konjunktúra indexe 2010. első fél évében 29,7 százalék, 5,1 százalékponttal haladja meg a 2009. év második fél évben mért szintet. A beruházói optimizmus még nem jelentős mértékű beruházásokról ad számot, csak azt fejezi ki, hogy már kevésbé pesszimisták az ingatlanberuházó cégek, mint hat hónappal ezelőtt voltak, annak ellenére, hogy mind a lakosságtól, mind a nem lakossági megrendelőktől minden ingatlantípus esetén továbbra is csökkenő számú lakóingatlan-építést prognosztizálnak.

Az ingatlan-forgalmazó vállalatok konjunktúra indexe 2010. első fél évében 4,3 százalékponttal növekedett a 2009. év második fél évében mért értékhez viszonyítva. Eszerint feltehetően már nem akarnak sokkal többen megszabadulni ingatlanjaiktól, mint ahányan venni akarnának. Jelenleg az ingatlanpiac stagnálása a jellemző. A keresleti oldalon kismértékben emelkedett az ingatlanok iránti vételi és bérleti szándék is.

A lakosság ingatlanfejlesztését és vásárlását mérő konjunktúra index 2009. második félévében 41,6, 2010. első hat hónapjában 45,7 százalék. Ez a 4,1 százalékpontos emelkedés leginkább azt tükrözi, hogy további visszaesést már nem vár a lakosság, leginkább stagnálást valószínűsít az ingatlanpiacon az elkövetkező fél évben.

A vállalkozások ingatlanfejlesztési indexei viszonylag alacsonyak, általában 28-40 százalék között változnak. 2009. második félévében 31,6 százalék, 2010. első félévében 37,3 százalék volt az index értéke, mely 5,7 százalékpontos emelkedést jelent. A viszonylag magas növekedés nem a vállalkozások ingatlanfejlesztési szándékát mutatja, csak azt jelzi, hogy jelentős visszaesést a vállalatok már nem várnak az ingatlanpiacon. Érdemi változással így is csak középtávon számolhatunk. Főleg a termelő tevékenységek végzésére alkalmas ingatlanok területén várható a beruházási kedv növekedése.

Az ingatlanpiac szereplői a 2010. évre az Ecostat által előre jelzett, 4,8 százalékos inflációnál alacsonyabb árváltozást prognosztizáltak. Legmagasabb árnövekedést (3,7 százalék) az építőanyag-áraknál várnak. Az építési-szerelési tevékenységek (1,6 százalék), a munkaerő-költségek (0,9 százalék) kismértékben emelkednek, a tervezési díjak 0,1 és az építési telkek árai átlagosan 0,3 százalékkal csökkenhetnek.

A kínálati árakkal kapcsolatos várakozások többnyire az árak csökkenésére vagy stabilitására utalnak. A bérleti díjak többségénél jellemzően stagnálást, vagy díjcsökkenést vélelmeznek a szakértők. A bérleti díjak esésére legnagyobb arányban az „A" kategóriás irodáknál, a használt lakó- és ipari épületeknél, valamint a használt kereskedelmi építményeknél számítanak. Díjnövekedést leginkább a "B" kategóriás irodáknál várnak, de az új építésű lakóépületeknél és az új ipari és kereskedelmi építmények esetén is már a megkérdezettek 14 százaléka prognosztizál bérleti díj emelkedést.