Drágultak a budapesti lakások

Amíg 2010 elején 5953 lakás, addig 2011 januárjában 5913 eladatlan újépítésű lakás volt elérhető Budapesten, a kínálati ár idén a piacon lévő lakásoknál 7 százalékkal volt magasabb az egy évvel ezelőtti, négyzetméterenként 469 ezer forintnál - közölte a Futureal Csoport lakásfejlesztő cége, a Cordia Zrt. felmérése eredményét. A számok a piac élénkülését valószinűsítik.
MTI-Eco, 2011. február 23. szerda, 10:53
Fotó:

Az elemzés elkészítése során a Cordia 2010-ben 286, 2011-ben pedig 323 új lakás projektet vett alapul. A projektek jelenlegi jellemző lakásszáma - a korábbi átlagos 100-hoz képest - 15 körül mozog.

Tavaly 2326 lakást adtak el a fővárosban, amely az év elejei lakáskészlet közel 40 százaléka.

A kínálat jelentős átrendeződését eredményezte az is, hogy az elmúlt évben 24 százalékkal több lakást adtak el, mint ahány új lakásfejlesztés indult.

A számok a piac élénkülését valószinűsítik, és a kínálat szűkülésének az irányába mutatnak. A lecsökkent kínálatot a közel 1000 már értékesített, de visszaadott - úgynevezett visszajövő - lakás ellensúlyozta ki, így maradhatott a kínálat nagyságrendje gyakorlatilag változatlan.

Az elemzés szerint Budapesten az elmúlt évben a legtöbb újlakás a XI., XIII. és XIV. kerületben került a piacra. A legnagyobb kínálatszűkülés a pesti külső kerületekben (kivéve a XVII. kerületet), valamint a X. és a XI. kerületben volt megfigyelhető.

Az elemzés szerint - a fogyasztói jövőkép javítása mellett - a lakásvásárlás alacsony kamatlábak melletti, hosszútávon kiszámítható finanszírozása hozhatna megoldást, vagyis ez szükséges a lakásépítés újabb felfutásához. Ehhez vagy állami szerepvállalásra, vagy tartósan alacsony jegybanki kamatra lenne szükség. A hosszú évek alatt kialakult szabályozási környezet fejlesztőellenes, jelentősen csökkenti a vállalkozási kedvet. Ezen azonban közpénz elköltése nélkül, a szakma véleményét figyelembe véve könnyen lehetne segíteni - vélik a Cordia elemzői.

HOZZÁSZÓLÁSOK