Dübörög az építőipar - csak az ország nagy része kimarad belőle

Idén az első negyedévben megkezdett építőipari munkák összértéke megduplázódott, elérte a 458,4 milliárd forintot. Az első negyedéves új beruházások értéke közelíti a 2016-os teljes második féléves eredményt - derül ki a legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentéséből. Az ínséges időkben leépített építőipari kapacitásokért most több szektor is versenyez.
Szepesi Anita, 2017. május 15. hétfő, 12:59
Fotó: Napi.hu

A magasépítés jelentős növekedésben nagy szerepet játszott a lakásépítési beruházások felfutása, illetve egyes kiemelt infrastrukturális projektek valamint stadion-fejlesztések - összegzi az adatokat a az ELTINGA, az ibuild.info és a Buildecon által készített EBI építésaktivitási jelentés.

A magasépítési projektek összértéke 16 százalékkal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest. Bár több szegmensben is visszaesést regisztráltak, az új lakásépítési beruházások volumene 2016 első három hónapjához képest 150 százalékkal emelkedett, így összesen 82 milliárd forint értékben indultak el projektek az idei év első három hónapjában.Nem csak a lakásépítések kötnek le sok kapacitást az építőiparban, a szintén felszálló ágban lévő irodapiacon is számos épület felhúzása vagy felújítása vette kezdetét, itt azonban az építési volumen megugrása már a tavaly is érzékelhető volt.

Szárnyal az irodaépítés

Idén az első három hónapban 53 projekt indult el, ami ugyan kevesebb mint az egy évvel korábbi első negyedévi 88 beruházás, az idei megrendelések azonban jóval nagyobbak, várhatóan csaknem 36 milliárd forintból valósulhatnak meg, szemben a tavalyi 28 milliárd forintnyi irodapiaci beruházással.

A magasépítések terén a harmadik legjelentősebb szegmensnek számító ipari épületek és raktárak esetében ugyanakkor elmaradt az  élénkülés, 2007 óta először haladta meg az új irodapiaci kivitelezési munkák volumene az ipari épületek és raktárak elkezdett beruházásainak  28,5 milliárd forintos értékét.

Az építőipari megrendelések növekedésében a legnagyobb szerepe a mélyépítési beruházások felfutásának volt. Az év első 3 hónapjában 254,6 milliárd forintra duzzadt az elkezdett beruházások állománya, míg a tavalyi év azonos időszakában körülbelül ennek ötöde volt az induló projektek összértéke. A jelentős bővülésben egy-két kiemelt beruházás elindulása játszotta elsősorban a nagy szerepet: megkezdődött a Puskás Stadion fejlesztése, a vasútfejlesztések között pedig elindult a Kelenföld-Százhalombatta vasútvonal építése.

Dömping Budapest

A területi különbség most óriási, a beruházások 75 százaléka a Közép-Magyarország régióban kezdődött el, s itt volt a legnagyobb - négyszeres - növekedés 2016 azonos időszakához képest. Az év első három hónapjában a főváros környékén több beruházás indult, mint 2012 és 2015 között az egyes években összesen, illetve az indított beruházások volumene a tavalyi év teljes volumenének 60 százalékát is meghaladta. Ebben azonban szerepet játszott, hogy a már említett nagy beruházások is Közép-Magyarországon indultak el.Egyre nagyobb lakásprojektek indulnak

A lakásépítési piacon a tavaly év eleji áfacsökkentést követő tervezési hullám után az elképzelések jelentős része kivitelezési fázisba lépett. Nőtt az elkezdett projektek nagysága, csökkenő projektszám mellett ugyanis emelkedett az összérték.

Az idei első negyedévben 93 lakásépítési projekt indult, az új építések illetve a nagy értékű felújítások összesen közel 82 milliárd forintból valósulhatnak meg. 2016 eleje óta összesen közel 560 négy lakásosnál nagyobb lakásépítési vagy felújítási projekt indulhatott el, melyből 411-et az új építések tettek ki. A befejezett projektek volumene is növekszik ugyan, de még nagyon sok építkezés folyamatban van.

A lakásprojektek jelentős része a közép-magyarországi régióban indult, 2016-ban a terület részesedése 57 százalékos volt, 2017 első három hónapjában pedig tovább nőtt a különbség az ország egyes részeit illetően. A legkisebb volumen az Észak-Magyarország régiót jellemezte 2016-ban és 2017 első negyedévében is.Dübörög a stadionépítés

Jelentős tétellé léptek elő a sportberuházások az építőipari megrendelések között. Csak a Puskás stadion 140 milliárd forinttal növelte a megkezdett beruházások összértékét az idei első negyedévben. Szintén az első negyedévben kezdődött meg az Illovszky Rudolf Stadion építése valamint a Magyar Futball Akadémia Centrum felhúzása is, melyek összértéke meghaladja a 16 milliárd forintot. A 2015 óta megkezdett jelentősebb sport és szabadidős projektek összértéke 261,5 milliárd forintot tett vagy tesz ki, vagyis az összes új kivitelezési munka 8,5 százalékát.

Korábban, 2012 és 2015 között számos kórházi rekonstrukció vagy építés zajlott, a legtöbb projekt 2015-ben fejeződött be. Majd 2016-ban már jóval kisebb volumenben indultak el fejlesztések, illetve a befejezett projektek összértéke is csökkent. Az idei év első negyedévében ugyan valamivel magasabb volt az elkezdett építések volumene, de a 2014 - 2015 negyedéveit jellemző összegektől messze elmaradt, és ugyancsak ez jellemzi a befejezett projekteket is. A jelenleg is folyó legnagyobb egészségügyi beruházás a Duna Medical Center építése, mely 7,75 milliárd forintból valósulhat meg, és átadása jövőre várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2017.05.15 13:49

Jó cikk, tetszett... Ami nem tetszik viszont, ez a marha nagy dübörgés az építőiparban, természetesen az egyéni szoc. problémám miatt nem tetszik. Szeretnék építkezni (1 vállalati és 2 magánberuházás), és nem találok rá generálkivitelezőt, mert úgy tele van mindenki, hogy 2047-ben lenne hajlandó mind munkát kezdeni... nekem meg az ugye nem buli...

Eszembe jutottak az itteni ajvékoló barátaim, aztán megkérdeztem az építészeket, akik az épületeimet tervezik, hogy mi a szakági véleményük erről. Hozzáteszem, az összes tervezői ág képviselői kvázi szívességet tettek, hogy lehajoltak hozzám és hajlandóak voltak elvállalni a munkákat, mert ők is szarásig vannak. Szóval szerintük egyértelműen nem a munkaerő kivándorlása okozza a kapacitáshiányt, hanem az hogy olyan mértékben robbant be a lakás- és házépítés mint még soha, boldog-boldogtalan építkezik, ez a kapacitáshiány fő oka. Persze nem lekicsinylendő a munkaerő hiánya sem emellett..

Viszont a cikkel összhangban azt is mondták, hogy a legembertelenebb a budapesti és környéki helyzet, és a fejlett régiók. Kelet-Mo-n egyszerűbb kivitelezőt találni. Azt is mondták, hogy aki ma ráér azonnal munkát kezdeni, az legyen gyanús, mert az olyan is...

Ennyit a nagy szegénységről... :-( ja: az árak meg az egekben: anyagár és munkadíj együttesen... szóval 2-3 éve jobb lett volna építkezni... bakker...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html