Orbán-csomag - bepánikoltak a kimaradó családok

A közelmúltban bejelentett családtámogatási intézkedésekre a vevők reagáltak a leggyorsabban az ingatlanpiacon. A Duna House hálózatánál a regisztrált ingatlankeresők száma a múlt héten 15 százalékkal volt magasabb az elmúlt évek ilyenkor megszokott átlagánál és újra emelkedő szakaszba lépett - adta hírül a cég.
Domokos László, 2019. február 26. kedd, 15:48
Fotó: Napi.hu - Marton Szilvia

Az év elején megugró ingatlanpiaci kereslet a tapasztalatok alapján fokozatosan csökkenő tendenciát mutat a februári és márciusi időszakban. Idén azonban az erős januári kezdés után február harmadik hetében újra emelkedő vevői érdeklődést regisztráltak a Duna House (DH) rendszerében.

A vevői érdeklődés alapján azt tapasztaljuk, hogy a piac áremelkedést vár a kormányzat családtámogatási rendszerétől. A támogatások mostani bejelentése és későbbi hatályba lépése kettős hatással van az ingatlankeresők körére. Egyik oldalról azok, akik szeretnének élni a támogatás valamelyik formájával, kivárják a hatályba lépést és néhány hónappal eltolják vásárlásukat. A másik oldalról pedig azok, akik élethelyzetük miatt nem tudnak, vagy nem akarnak részesülni a támogatásból, próbálják előre hozni a vásárlásukat, hiszen az ingatlanárak további emelkedésére számítanak - mondta Benedikt Károly, a DH elemzési vezetője. Véleménye szerint a megugrott kereslet alátámasztja azt a tényt, hogy utóbbi vevők vannak többségben a jelenlegi piacon.

Az egyhetes kereslet növekedéstől még nem érdemes hosszútávú következtetéseket levonni, de az a tény, hogy a növekedés pontosan a bejelentések után volt látványosan tapasztalható, arra ad okot következtetni, hogy a "piac racionalitása" az árak további emelkedése mellett tette le voksát - fogalmazott a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK