Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Duna House csoport árbevétele 143 százalékkal 9,4 milliárd forintra, a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti konszolidált nyeresége (EBIDTA) 47 százalékkal 832 millió forintra emelkedett 2023 első negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest – közölte a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A csoport a transzparencia érdekében 2019 második negyedévétől „tisztított core” korrigált eredménykategóriákat tesz közzé, amelyben a MyCity ingatlanfejlesztő tevékenység eredménye mellett további korrekciót hajt végre a menedzsment által egyedinek vagy a csoport folyamatos eredménytermelésének megítélése szempontjából lényegesnek tartott tételekkel.

A csoport tisztított core EBITDA-ja 36 százalékkal csökkent és 351 millió forintot tett ki 2023 első negyedévében az előző évi szinthez képest, míg a core adózott eredménye 40 százalékkal 308 millió forintra csökkent.

A menedzsment szerint az alaptevékenység elérte a mélypontot, és az eredmények fokozatos javulását várja 2023-ban.

A legtöbbet a magyar és az olasz piac hozott a házhoz

A cégcsoport az olaszországi akvizícióval újrapozícionálta magát a nemzetközi piacokon. Az olasz Hgroup a csoport árbevételének közel 45 százalékát, az EBITDA 36 százalékát adta az idei első negyedévben.

Magyarországon a negyedéves árbevétel két és félszeresére emelkedett, az EBITDA 40 százalékkal nőtt az első negyedévben éves összevetésben a Forest Hill projekt lakásátadásainak köszönhetően.

Az ingatlanfejlesztési tevékenység 3,4 milliárd forint árbevételt és 483 millió forint negyedéves EBITDA-t generált, így a magyar core EBITDA 135 millió forint volt.

Lemaradt a lengyel piac

A lengyel leányvállalatok árbevétele éves összehasonlításban megfeleződött, az EBITDA harmadik negyedéve veszteséget mutat a volumenek drasztikus esése, és a működési költségek növekedése következtében.

A hitelfelvételi szabályok 2023 elején enyhültek, így a lengyel piacon a második negyedévtől számít növekedésre a cégcsoport.

A Duna House részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, legutóbbi záróáruk 736 forint volt. A részvények árfolyama az elmúlt évben 395 forint és 738 forint között alakult.