Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év első hat hónapjában már mintegy 300 millió euró értékű, elsősorban kiskereskedelmi ingatlan cserélt gazdát, az év hátralévő részében azonban a folyamatban lévő ügyleteket  figyelembe véve, az irodapiacon további 200-250 millió eurónyi tranzakció várható, így a CBRE éves szinten 500-550 milió eurós befektetési forgalmat vár -  mondta Borbély Gábor vezető elemző.

A kiskereskedelmi szegmensben a prime hozam 7 százalék, az irodapiacon 7,5 százalék, az ipari szegmensben 9 százalék. Azonban a fokozódó kereslet hatására az irodapiacon már a harmadik negyedévben 25 bázispontos hozamcsökkenést várnak az elemzők.

Magyarország befektetői megítélése javult az utóbbi időben, mindazonáltal elsősorban a piacot közvetlenül ismerő, nem csupán az újságokból tájékozódó, eddig is jelenlévő szereplők  tűnhetnek fel vevőként. Vásárlásaikat leginkább az motiválja, hogy a top befektetési célpontnak tartott Varsóban már túláraztottak az A kategóriás ingatlanok, s az ottani, kockázatosabb B kategória helyett inkább azonos kockázati besorolású, de olcsóbb,  magyarországi A kategóriás kínálatból válogatnak. A viselkedésüket azonban az ingatlanadó körüli bizonytalanságok még befolyásolhatják.

Idén és a következő másfél két évben nagyon kevés új termék jelenik meg a piacon, a régió 10 városában az első félévben alig 500 ezer négyzetméter irodát adtak át, ennek is a 60 százaléka Moszkvában épült.  Nagyon magas ugyanakkor a pipeline projektek aránya, Szófában és Bukarestben még a válság kitörése összeállított projektekből, valamint Kijevben is.

 

Közép-kelet-európai befektetési piac: forgalom és tranzakciók száma

 

forrás: CBRE

Az élénkülő befektetői érdeklődés hatására Varsóban  és Prágában új fejlesztések indulnak 2012-es átadással. Budapesten az első félévben három spekulatív irodaprojekt  -Skanska, Atenor, Office Garden 3. ütem - elkezdését jelentették be. A Skanska és az Atenor nem szorul banki finanszírozásra, az Office Garden első két fázisának sikere pedig kellő biztosítékot jelent a finanszírozónak - hangsúlyozta Borbély.

Budapesten a több mint 600 ezer négyzetméter szabad terület dacára alpiaconként az összefüggő nagy területek kínálata szűkös, ez is igazolja a spekulatív fejlesztések elindításának létjogosultságát.