Az év első hat hónapjában már mintegy 300 millió euró értékű, elsősorban kiskereskedelmi ingatlan cserélt gazdát, az év hátralévő részében azonban a folyamatban lévő ügyleteket  figyelembe véve, az irodapiacon további 200-250 millió eurónyi tranzakció várható, így a CBRE éves szinten 500-550 milió eurós befektetési forgalmat vár -  mondta Borbély Gábor vezető elemző.

A kiskereskedelmi szegmensben a prime hozam 7 százalék, az irodapiacon 7,5 százalék, az ipari szegmensben 9 százalék. Azonban a fokozódó kereslet hatására az irodapiacon már a harmadik negyedévben 25 bázispontos hozamcsökkenést várnak az elemzők.

Magyarország befektetői megítélése javult az utóbbi időben, mindazonáltal elsősorban a piacot közvetlenül ismerő, nem csupán az újságokból tájékozódó, eddig is jelenlévő szereplők  tűnhetnek fel vevőként. Vásárlásaikat leginkább az motiválja, hogy a top befektetési célpontnak tartott Varsóban már túláraztottak az A kategóriás ingatlanok, s az ottani, kockázatosabb B kategória helyett inkább azonos kockázati besorolású, de olcsóbb,  magyarországi A kategóriás kínálatból válogatnak. A viselkedésüket azonban az ingatlanadó körüli bizonytalanságok még befolyásolhatják.

Idén és a következő másfél két évben nagyon kevés új termék jelenik meg a piacon, a régió 10 városában az első félévben alig 500 ezer négyzetméter irodát adtak át, ennek is a 60 százaléka Moszkvában épült.  Nagyon magas ugyanakkor a pipeline projektek aránya, Szófában és Bukarestben még a válság kitörése összeállított projektekből, valamint Kijevben is.

 

Közép-kelet-európai befektetési piac: forgalom és tranzakciók száma

 

forrás: CBRE

Az élénkülő befektetői érdeklődés hatására Varsóban  és Prágában új fejlesztések indulnak 2012-es átadással. Budapesten az első félévben három spekulatív irodaprojekt  -Skanska, Atenor, Office Garden 3. ütem - elkezdését jelentették be. A Skanska és az Atenor nem szorul banki finanszírozásra, az Office Garden első két fázisának sikere pedig kellő biztosítékot jelent a finanszírozónak - hangsúlyozta Borbély.

Budapesten a több mint 600 ezer négyzetméter szabad terület dacára alpiaconként az összefüggő nagy területek kínálata szűkös, ez is igazolja a spekulatív fejlesztések elindításának létjogosultságát.