Deviza alapú lakáshitelek esetében hat százalék, forint alapúak esetében négy százalék körüli a kilencven napon túli késedelemben lévő hitelek aránya. A nehéz helyzet ellenére, a megszorult tulajdonosok még nem szánták rá magukat tömegesen az eladásra, de az Otthon Centrum szerint a kényszerértékesítés már megjelent a piacon.

Míg 2009-ben, még csak elvétve találkozhattunk kényszerértékesítéssel, tavaly már szemmel látható volt azon eladók részaránya, akik fizetési nehézségek miatt voltak kénytelenek megválni otthonuktól, idén várhatóan nőni fog ez a szám - mondta Kühne Kata az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

A kényszerértékesítések aránya ugyan területenként eltérő, de az Otthon Centrum tapasztalatai szerint országos szinten a teljes tranzakciószám 10 százalékát teszik ki azok az eladások, ahol a tulajdonos fizetési nehézség miatt kénytelen megválni ingatlanától. A területi eltéréseket az ott élők jövedelmi viszonyai, az ingatlanok értéke és felvett hitelek nagysága határozza meg. 

Széles körben tapasztalható, hogy az eladók nem akarják elfogadni az árak csökkenését, és az értékesítés indulásakor akár 20-30 százalékkal is túlárazzák ingatlanjaikat. Azok az eladók, akiket fizetési nehézségeik kényszerítenek az eladásra, vagy valamilyen határidő szorítja őket, hamarabb elfogadják a piaci realitásokat, és engednek az árból, ami gyakran jelentős áralkukhoz vezet.

A kényszerből értékesítő eladóknak ugyanakkor van egy egyre növekvő csoportja, amely a banknak visszafizetendő tőke miatt nem mehet egy bizonyos ár alá. Ezek az eladók megpróbálják veszteségeiket minimalizálni, akár kivárással is. A devizahitellel rendelkező eladók esetében az árfolyam aktuális állapota szintén befolyásolja az árengedmény mértékét, gyengülő forint mellett kisebb mozgásterük marad az alkura.

Az ország nyugati megyéiben 2009-ről 2010-re csaknem kétszeresére nőtt a kényszerből eladásra kínált ingatlanok száma, a tavaly tapasztalt kínálat növekedésének ez az egyik fő mozgatórugója volt. Az Otthon Centrum kínálatában ezen a területen 10-15 százalék között volt 2010-ben a kényszerből eladásra kínált ingatlanok aránya. A kényszer mögött azonban nem csak hitelproblémák, hanem megélhetési gondok is állhatnak, bár ezek is egy tőből, a gazdasági helyzet romlásából fakadnak.

A főváros budai kerületeiben az Otthon Centrum kínálatában 5-10 százalék körül tehető a fizetési nehézségből értékesített lakások aránya. Azon piaci szegmensekben, ahol csökkentek a bérleti díjak, illetve a csökkenő kereslet miatt bizonytalanná vált a kiadás, a tulajdonosok próbálnak szabadulni a kiadásra vásárolt ingatlanjaiktól. Megjelentek azok a budai befektetők, akik más befektetési formába menekítik pénzüket, vagy megváltozott életkörülmények miatt szabadítják fel tőkéjüket.

A Balaton déli partján, Siófokon is jellemző, hogy a tulajdonosok próbálnak megszabadulni elsősorban bérbeadás céljából vásárolt, épített ingatlanjaiktól. Ezek az ingatlanok jellemzően a 80-as években épült házak, elavultak, korszerűtlenek, fenntartásuk aránytalanul sokba kerül.

A belső, pesti kerületekben is érezhetően növekedtek 2009-ről, 2010-re a hitelproblémák miatt értékesített lakások. A pesti peremkerületekben kerületenként eltérő a helyzet; a XVI. kerületben eddig nem volt tapasztalható az eladási kényszer, míg a XVIII. és X. kerületben ennek az ellenkezője figyelhető meg, bár ez elsősorban eladási szándékot jelent, mivel az árban rugalmatlanok az eladók.