A Cushman & Wakefield novemberi, az Egyesült Királyság befektetési piacát vizsgáló Business Briefing kutatása szerint az elsődleges hozamok átlagosan 6,8 százalékon állnak (83 bázisponttal a márciusi érték alatt) és 25 vizsgált piaci szegmensből 21-nél csökkenő tendenciát mutatnak. A helyi és külföldi befektetők szerint az angol piac történelmien jó értékeken korlátozott  lehetőségeket nyújthat, hogy jó áron jó minőségű ingatlanokat vásároljanak a legfejlettebb és legkifinomultabb európai piacon.

Az ipari ingatlanpiacon nyár óta a nominál hozamok 123 bázispontot csökkentek. Bár jelenleg a kiskereskedelem, azon belül is a kereskedelmi parkok a legkedveltebb szektor, ahol az agresszív alkudozás következtében a hozamok októberben egy hónap alatt 85 bázispontot csökkentek.

A kiskereskedelmi piac összességében 48 bázispontot csökkent októberben, amely 108 bázispontos teljes csökkenést jelent március óta, ami az ingatlanok értékének  16 százalékos elvesztését jelenti. Az irodapiac hozamok ugyanezen időszak alatt 44 bázispontot estek, ebből 15 bázispont volt mérhető csak októberben.

 

Charles Taylor Partner, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának ügyvezető igazgatója  úgy látja,  a befektetők szerint most a legalacsonyabbak az árak, így nem meglepő, ha sietnek, hogy a legjobb időpontban vásároljanak. Mivel minőségi ingatlanokból kínálati hiány van, sokan attól tartanak, hogy visszakerülünk a buborékba. Az majd csak idővel derül ki, hogy ez helyes-e, de biztosan igaz, hogy akik ingatlant szeretnének eladni nem gondolják, hogy sokáig meg kell tartaniuk azt, ez a legmegfelelőbb időszak a piac tesztelésére. Míg el nem kezd nőni a kínálat, nem látjuk az egyensúly visszatérését a piacra,- ez talán majd akkor fog bekövetkezni, mikor a bankok elkezdik felszabadítani a tőkét - hangsúlyozza Taylor.

 

David Hutchings, a Cushman & Wakefield európai piackutatási vezetője hozzáfűzte, hogy a  tőkefelvásárlóknak a hozamok még tovább csökkennek, de a kötvények hozamaihoz képest még így is vonzónak tűnnek. Mindamellett ez az egyetlen olyan eset, amikor biztos a bevétel, vagy az ingatlan jó középtávú befektetést jelent. A legnagyobb veszély azonban nem az árak növekedése, hanem a túl gyors alkalmazkodás a kockázatokhoz és a piac fellendülésével kapcsolatos  túlzott optimizmus.