Durva változások az albérletpiacon

Legalább öt, esetenként húsz százalékkal, de egyes helyeken még ennél is sokkal nagyobb mértékben drágultak az albérletek egy évvel korábbihoz képest. Hoppon maradhat az az egyetemista, aki augusztusra halasztja a lakáskeresést.
Napi.hu, 2016. július 7. csütörtök, 09:59
Fotó: Stocksnap

Rohamosan fogynak a kiadó ingatlanok a fővárosban és a vidéki egyetemi városokban, ezért aki a tanév kezdetére halasztja a keresgélést, az rosszul járhat - derül ki a Népszabadság körképéből. Egy Budapest VIII. kerületi garzon bérleti díja 80 ezer forint, amire rájön egy minimum 10-15 ezer forint rezsi. Az első alkalommal legalább két hónapot kell előre kifizetni.

Általában 5-20 százalékkal emelkedtek az árak az egy évvel korábbihoz képest, de Budapest külső és olcsóbb pesti részein 30-40 százalékos drágulást kell elviselniük az albérletet keresőknek. A panelek négyzetméterára például Budapesten 2-2,5 ezer, vidéken 1-1,5 ezer forint, ami mindkét esetben öt-tíz százalékkal több a tavalyinál.

A szakértők szerint a fővárosban gyorsan elkelnek a kis lakások, így csak 80-100 négyzetméteresek maradnak a nyár végére, amelyeket már csak közösen tudnak kivenni az egyetemisták. Budapesten összességében minimum havi 100 ezer forint lakhatási költséggel kell számolnia a diákoknak.

Ez lehet az oka annak, hogy több szülő úgy próbálja kiváltani ezt a tetemes költséget, hogy lakást vásárol. A XI. kerületben, az egyetemi városrészek környékén, már ez a csoport adja az ingatlant kereső potenciális vevők egyik jelentős részét. Ugyanez a jelenség vidéken is megfigyelhető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2016.07.07 15:42

@laci_52:
Nézőpont kérdése. Nem lehet fekete-fehér állításokat tenni. Ha valaki ténylegesen szokott befektetni, az sokkal több szempontot figyelembe vesz, mint akár egy-két év tendenciáját.
Az ingatlan biztos befektetésnek tekinthető hosszútávon. Nehezen mobilizálható a befektetett tőke. Ugyanakkor hitelfedezetként felhasználható, ha hirtelen pénz kell. Csakhogy a hitel költsége csökkenti az elérhető nyereséget.
Normális esetben az ingatlan hasznosítása adóköteles tevékenység és mint minden adó változhat. Magyarországon szélsőséges is lehet a változás. Ez jelentősen befolyásolja az ingatlanbefektetés nyereségességét. Hosszútávú befektetésnél meg elég fontos szempont a biztonság.
Most első pillantásra nagyon jónak tűnik az ingatlan, mint befektetés, hiszen ezzel ellentétesen a tőzsde kockázatosabbá vált. Ugyanakkor emlékezzünk arra a 2008-ban kezdődött válságra, amelynek lehet, hogy itt a második hulláma, talán éppen a brexittel robban ki? Mekkorát lehetett bukni akkor az ingatlanon? A mostani magas hozam éppen csak behozta a lemaradást, ledolgozta a korábbi veszteséget és hozzátett egy 8 éves tisztességes nyereséget. Ha így nézem, akkor ez a korábbi hosszútávú befektetőknek még messze nem extraprofit!

Tőzsdén és állampapírral pedig (szintén hosszú távon) ugyanúgy lehetett ezeket a nyereségeket hozni, nyilván rendes részvénykosárral.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2016.07.07 11:09

@realestate: Igazad van, az ingatlan igenis jó befektetés: általában gyorsabban növekszik az értéke az inflációnál(ebben csak 2009-től néhány év a kivétel) és a bérbeadása is jó jövedelmet hozhat.

Megveszel egy ingatlant, kiadod, a bérleti díjból kijön a hiteltörlesztés és a hitel lejártakor tehermentes ingatlanod van gyakorlatilag a vételkor kifizetett önrészért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

realestate, 2016.07.07 10:34

Az a vicc, hogy minden pénzügyi portál azt szajkózza, hogy az ingatlan ROSSZ befektetés! Sokkal többet hoz ha befekteted a pénzed és bérelsz inkább, gyakran a nyugati trended felhozva pozitív példaként....

Én személy szerint nem értek ezzel egyet, de ahogy elnézem az ingatlanpiacot a többség sem :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html