Durván megugrott az ingatlanbefektetések értéke a szomszédban

Csaknem a duplájára nőtt tavaly a kereskedelmi ingatlanokba fektetett beruházások értéke Szlovákiában - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a CBRE Slovensko ingatlan-tanácsadási társaság adataira hivatkozva kedden.
Szepesi Anita, 2017. május 9. kedd, 13:54
Fotó: Stocksnap

Míg 2015-ben Szlovákiában a kereskedelmi ingatlanokba megvalósított beruházások értéke 446 millió eurót tett ki, a beruházások összege 2016-ban már 855 millió euró volt. Tavaly az ingatlan beruházások értékének 79 százaléka származott külföldről.

Az országban tavaly megvalósított külföldi ingatlan beruházások - a befektetett tőke származási helyét tekintve - legnagyobb hányadukban ázsiai országokból, Ausztráliából illetve a Dél-Afrikai Köztársaságból érkeztek, az európai befektetők közül pedig Ausztriából, Csehországból és Németországból érkezett a legnagyobb összértékű ingatlan befektetés.

A tavalyi szlovákiai ingatlanbefektetések 855 millió eurós összértékének legnagyobb hányada (49 százaléka) a kiskereskedelmi célú ingatlanokra irányult, 26 százalékából logisztikai célú ingatlanokat fejlesztettek, 14 százalékát pedig irodaépületekre költötték.

A legnagyobb tranzakció a pozsonyi Centrál bevásárlóközpont tulajdonoscseréje volt, az ingatlant a szlovák Immocaptól vette meg az Allianz Real Estate, 175 millió euróért.

Az adatokat nyilvánosságra hozó ingatlan-tanácsadó társaság szerint a közép-európai régióban befektetők a viszonylag drágának mutatkozó cseh és lengyel piacról Szlovákia és Magyarország irányába mozognak - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK