Durván rossz számok jöttek az építőiparból

Az elmúlt év novemberében az építőipari termelés 14,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés mindkét építményfőcsoportban csökkent. Az első 11 hónap építőipari termelése 19,2 százalék kisebb volt az egy évvel korábbinál - közölte a KSH.
Napi.hu, 2017. január 16. hétfő, 09:00
Fotó: Napi.hu

Novemberében az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelésének volumene csökkent: az épületeké 2,5, az egyéb építményeké 25,7 százalékkal. Az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. év végi befejeződése okozta. Novemberben a legnagyobb mértékben a közműépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 3,1 százalékkal emelkedett, ezzel szemben az egyéb építményeké 37,6, a speciális szaképítésé 6,6 százalékkal visszaesett.

A megkötött új szerződések volumene 28,2 százalékkal kisebb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 23,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 34,9 százalékkal csökkent. Az építőiparban a nagy értékű, hosszú megvalósulási idejű szerződések hónapról hónapra jelentős változást okozhatnak a volumenindexekben.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene november végén 24 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 8,7 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 58,8 százalékkal magasabb volt.

A január-novemberi termelés 19,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Forrás: KSH

HOZZÁSZÓLÁSOK