Ebből még nagy perek lehetnek

Perek, jogviták sokaságára lehet számítani az építőiparban amiatt, hogy idén váratlanul nagy mértékben drágultak az építési anyagok, illetve egyre több pénzbe kerül a munkaerő és a háttérszolgáltatások megfizetése. A legtöbb vállalkozó ugyanis 5-7 százalékos árnövekedéssel számolva alakította ki fix vállalási árait, ám eközben átlagosan 25 százalékos költségnövekedés következett be - írja szombati számában a Magyar Nemzet.
Szabó Zsuzsanna, 2017. szeptember 9. szombat, 08:20
Fotó: Napi.hu

Ezt a kiadástöbbletet már nem képesek "lenyelni" a vállalkozások, a megbízók pedig nem szívesen fizetnek többet a kialkudott összegnél - mondta a lapnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke, aki úgy véli, a költségek emelkedése miatt kialakult gondok nagyszámú építőt és építtetőt érintenek.

A szakember szerint továbbra is nehezíti az építési iparág helyzetét a szakemberhiány, de megfelelő fejlesztésekkel, a munkafolyamatok gépesítésével, illetve a hatékonyság növelésével csökkenthetők a munkaerő-ellátottsági problémák.

Koji László hozzátette: az építési vállalkozóknak most megéri fejleszteni cégeiket, mert az iparág hosszabb távon is növekedésre számíthat. Ezt a rendelésállomány folyamatos bővülése is előre jelzi.

(Elképesztő történetek a magyar építőiparból)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.09.09 09:50

minden ágazatban számítani kell a drassztikus bérnövekedésre, mivel még ma is óriási a szakadék a magyar és a nyugati bérszint között, miközben teljesen megnyílt az út a munkaerő áramlása előtt.

de hát ez jó, ugyanis nem lehet célunk, hogy mindig csórók maradjunk és csak az olcsóságunkkal, szegénységünkkel tudjunk versenyezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html