Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány a döntéseihez forrásokat is rendelt: orvosi műszerekre és informatikai fejlesztésekre 200 millió forint, az intézet több épületének teljes rekonstrukciójára, infrastrukturális fejlesztésére 1 milliárd 84 millió forint áll rendelkezésre - közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője az MTI tudósítása szerint.

A cél az, hogy az intézet főépülete a következő években mintegy 16,6 milliárd forintos költségvetésből megújuljon. Mindezt európai uniós és magyar támogatásból finanszírozzák - a szerk. (Teljes a káosz az ország közepén.)

Idén a terveztetésre és a kivitelező kiválasztására lefolytatják a közbeszerzéseket - jelentette be Kovács Gábor, az OKTPI főigazgatója. Az intézet az 1901-ben létesített Erzsébet Királyné Szanatórium utódaként jött létre, és ma a tüdőgyógyászati ellátás "legmagasabb progresszivitási szintjét" képviselő országos jelentőségű és hatáskörű centruma. Feladatai közé tartozik a területi és az országos jelentőségő fekvő- és járóbeteg ellátás mellett a kutatás, az oktatás, valamint a tüdőgyógyászat tekintetében a módszertani tevékenység és a tüdőgondozói hálózat szakmai felügyelete.

Kovács Gábor elmondta azt is, hogy az intézet közvetlen beutalási területén 1,7 millió lakos él. Évente mintegy 1500 új tüdőrákos beteget vesznek fel.

Gulyás szerint azt remélik, hogy az új pavilon létesítésével, a régi betegellátó épületek felújításával egy korszerű, 21. századi egészségügyi fekvő- és járóbeteg ellátási igényt kielégítő, hidakkal összekötött tömbkórházi egység jön majd létre. Megvalósul egy új "aktív" tömb új műtőblokkal és intenzív egységgel, amely hosszabb távon biztosíthatja az intubált lélegeztetésre, intenzív terápiás kezelésre szoruló betegek biztonságos ellátását.

Az ország versenyképessége lehetővé teszi azt, hogy kormányzati forrásokból a következő tíz évben több mint 700 milliárd forint értékben megújuljon a budapesti ellátórendszer - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

Az egyes ellátóhelyeket szakmai terv mentén fejlesztik: megújul két centrumkórház, egy új épül majd, 25 kórházban lesznek fejlesztések és a központi régióban megújítanak 16 szakrendelőt - írta az MTI.