Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2014 végén összesen 39 576, valamely ingatlanipari területen tevékenykedő, működő társas vállalkozás működött hazánkban. Egy évvel korábban azonban még 40 535 volt a számuk, ami 2,4 százalékos csökkenést jelent. Ez az érték nagyságrendileg megegyezik a teljes magyar cégállomány-változással, ugyanis az összes vállalkozást számba véve szintén 2,5 százalékos a fogyatkozás - áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében

Az új cégalapítások száma is visszaesett 2014-ben, mivel tavaly 3,3  százalékkal kevesebb vállalkozás alakult a szektorban (ingatlan adásvétel, bérbeadás és az ingatlanügynöki, ingatlankezelési tevékenységet folytató cégek területén), mint egy évvel korábban. Ez azonban jóval alacsonyabb, mint az országos átlag, mivel 2013-ről 2014-re csak 13 százalékkal kevesebb új céget alapítottak. Ebből az látszik, hogy az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek az országos átlaghoz képest bizakodóbbak, és sokan még új cég alapításában látják boldogulásukat.

Több a kényszertörlés

2013-ról 2014-re a felszámolások és kényszertörlések száma is jelentősen emelkedett. 2013-ban kicsivel több, mint 1000 felszámolás indult a szektorban, 2014-ben azonban számuk meghaladta az 1150-et, azaz egy év alatt 12 százalékkal nőtt a hitelezők által kezdeményezett negatív eljárások száma. A kényszertörlések is szaporodtak, mivel míg 2013-ban csak 1325 ilyen eseményt regisztráltak, addig 2014-ben már közel 2700-at, ami igen magas, 103 százalékos  emelkedést jelez. A végelszámolások száma viszont visszaesett az elmúlt időszakban: 2013-ban közel 670 cég kezdeményezte saját megszűnését, 2014-ben azonban 24  százalékkal kevesebb, alig több mint 510 vállalkozás.

A bedőlési index értéke (felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya) jelzi leginkább egy szektor országos átlaghoz viszonyított helyzetét és teljesítménynek romlását vagy javulását. A bedőlési arány sajnos 2013-ról 2014-re romlott, azonban még így is az országos átlaghoz közel van, vagyis nem különösebben rizikós ez az iparág. Míg 2013-ban 2,63 százalék volt az ingatlanügyletekkel foglalkozó vállalkozások bedőlési aránya, addig 2014-ben csak alig magasabb (2,96 százalékos) bedőlési indexszel kellett számolni. Ez jó hír, mivel 2014-ben az országos átlag - azaz a Bisnode Bedőlési Index értéke - 3,23 százalék volt. Ráadásul 2013-ban az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek bedőlési aránya meghaladta az országos átlagot, 2014-ben azonban már alatta volt, azaz a szektorra jellemző fizetésképtelenségi arány jelentősen javult az országos átlaghoz képest. Ezek alapján az átlagnál kisebb kockázatú iparágról van szó, ami javuló tendenciát mutat az országos átlaghoz képest, azonban a felszámolások és kényszertörlések számának emelkedése továbbra is óvatosságra int.

Sokat késnek a fizetéssel

A magyar cégek, amennyiben nem egyenlítik ki számláikat időben, átlagosan 16 napot késnek a fizetéssel. Az ingatlanügyletek szektor szereplői azonban ennél jóval több, átlagosan 37 nap késéssel egyenlítik ki tartozásaikat. Ez igen magas szám, ráadásul 2013-ban is ekkora átlagos késedelem jellemezte a szektor számlafizetéseit. A késések magasabb száma annak is betudható, hogy a szektor az országos átlagnál rövidebb átlagos fizetési határidővel rendelkezik, azaz összességében 21 nap alatt várják a hitelezők az iparág szereplőitől pénzük beérkezését, miközben országosan 26 napra fizetnek a cégek.

Az ingatlanügyletek terén is jól látszik észak-keleti régió nehéz helyzete, ebben az országrészben magasabb a szektor cégeinek bedőlési aránya. A Bisnode adatai alapján a legnagyobb arányban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében válnak fizetésképtelenné a cégek, míg Komárom-Esztergom és Tolna megye vállalkozásai tekinthetők a legmegbízhatóbbaknak.

Az ingatlan bérbeadással és ingatlankezeléssel foglalkozó cégek körében a bedőlési arány alacsonyabb, mint az adásvételhez kötődő - így az ingatlanügynöki tevékenységek - cégeké. Azaz az ingatlanértékesítés továbbra is rizikósabb a bérbeadásánál, ingatlankezelésnél. Az adásvétellel foglalkozó cégek száma a legmagasabb a szektorban, de itt a legmagasabb a bedőlési arány is (4,32 százalék).