Egyértelmű üzenetet vár a kormánytól az építőanyagipar

A hazai építőanyag gyártók egyértelmű kormányzati üzenetre várnak arra nézve, hogy mikortól, milyen összegű és támogatási intenzitású támogatási konstrukciókra számíthatnak a lakossági beruházók, amellyel az önerőt és a banki forrást kiegészíthetik - különösképp, hogy jelentős lakás-takarékpénztári (LTP) megtakarítások szabadulnak fel az idén, amelyek a hazai épületállomány épületenergetikai korszerűsítésére fordíthatóak.
Napi.hu, 2015. október 16. péntek, 10:30
Fotó: Napi.hu

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöksége szerint változatlanul fennáll, hogy további források és intézkedések szükségesek a több, mint egy éve csökkenő szerződésállomány trendjének megfordításához; a tavaly elkezdődött magasépítési szegmens erősödésének fenntarthatóvá tételéhez - olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

A felújításhoz elengedhetetlennek látszó, már kommunikált épületenergetikai pályázatok nagy volumenű kiírása egyre jelentősebb mértékben csúszik. 2014 végétől mostanáig az Otthon Melege Program 10 milliárd forintos keretösszeggel egyelőre csak a társasházak korszerűsítését célozta. A pályázati befogadási időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy a piaci igények az akkor rendelkezésre álló keret többszörösét tették ki.

Ez mind elveszik a késlekedés miatt

A kormány által elfogadott Nemzeti Épületenergetikai Stratégia (NÉS) 2020-ig a lakóépületekre vonatkozó 38,4 petajoule megcélzott megtakarításból 17,6 petajoule-t a családi házak felújításával kívánja elérni (ezen épületek mintegy ötödének felújításán keresztül).

A NÉS szerint a családi házak az összes lakás 61 százalékát teszik ki. Ezzel szemben a lakóépület állomány közel felét kitevő családi házas szegmensre vonatkozóan egyelőre nem jelent meg pályázati kiírás, pedig ez az a szegmens, amelyikben egységnyi beruházással fajlagosan igen jelentős energiamegtakarítást lehet elérni, ahol a NÉS-ben is hivatkozott kormányzati felmérések szerint a leginkább rendelkezésre áll a szükséges önrész, valamint a korszerűsítési szándék is - különösen a vidéki megyeszékhelyeken található, 100 négyzetméter körüli családi házak esetében.

Ebben a körben lehet a legtöbb fajta szakipari kivitelezési munkát elvégezni, elősegítve a helyi foglalkoztatást, ráadásul a legtöbb fajta építőanyag és építési termék számlás beépítése növelhetné a minőségi épületállomány kialakítását és a költségvetési egyenleget egyaránt - hangsúlyozza a MÉASZ.

Elhalasztják a döntést a beruházók is

A várható további ösztönzők, támogatások bejelentésének "lebegtetése" a piaci visszajelzések szerint ahhoz vezet, hogy a lakossági beruházók elhalasztják beruházási döntéseiket, mert a szükséges önrész mellett, amely többnyire a lakáspénztári megtakarításokat jelenti,  és a banki hitel mellett számítanak a már több alkalommal részleteiben is kommunikált lakossági energiahatékonysági pályázatokra.

A 2010-ben 5 évre megkötött, korszerűsítésre is fordítható lakás-takarékpénztári szerződések keretében, a MÉASZ értesülése szerint több száz milliárd forintnyi áll rendelkezésre, amelynek töredéke is jelentős mértékben javíthatná a 2015-2016-ra vonatkozó épületenergetikai megújítási folyamatot, valamint az építőipar általános teljesítményét is. Az LTP-kben lévő összegek önmagukban általában nem elegendőek komplexebb korszerűsítésekre, együttes felhasználással azonban nem aprózódnának el kisebb hozadékú részfelújításokra - sorolja az egyértelmű állásfoglalás hátrányait a MÉASZ. Így az évi lehetséges energiamegtakarítás elvész, a kivitelezési munkák ütemezhetősége romlik.

HOZZÁSZÓLÁSOK