Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Továbbra is erős a kereslet a magyarországi jelzáloghitel-piacon. A K&H az év első kilenc hónapjában 79 milliárd forint értékben folyósított jelzáloghiteleket a lakossági ügyfeleinek, ami 34 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakéhoz képest. Az adatokból az is kiderül, hogy elsősorban a lakáshitelekre van kereslet: a folyósított jelzáloghitelek 98 százalékát ezek adják, a szabad felhasználású jelzáloghitelek aránya 2 százalékos, azaz marginális volt.

A lakáshitelezésben elért növekedésben szerepet játszik az állami támogatási rendszer (csok). A bank kilenc hónap alatt 6,4 milliárd forint támogatást fizetett ki az érintetteknek. Áfatámogatásra pedig 1,1 milliárdot folyósított a bank szeptember végéig.

Használt lakásokra 2 milliárd, az új lakásokra pedig 4,4 milliárd forint csokos támogatást folyósított a K&H. Ezen belül a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból és 10 millió forintos kedvezményes kamatozású lakáshitelből álló úgynevezett 10+10 milliós konstrukcióra 2,8 milliárd forintot folyósított a bank. Átlagosan az ügyfelek 2,7 millió forintos támogatást igényeltek, és az igénylők háromnegyede - 76 százaléka - hitelt is kért a támogatás mellé - mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója.

A lakáshitelpiacon a következő időszakban folytatódhat a növekedés. Részben azért, mert a K&H ifjúsági index szerint a következő 3 évben lakásvásárlást tervező 19-29 évesek 78 százaléka kisebb-nagyobb mértékben de hitelfelvétellel tervez lakást vásárolni. Ráadásul az érintettek 57 százaléka az adott lakás árának legalább felét hitelből fizetné.

Rajna Gábor szerint a felmérés, a piaci trendek, a bérek növekedése, az ingatlanpiaci élénkülés mind-mind a lakáshitelpiac bővülését vetítik előre. A K&H szakemberei ugyanakkor nem tartanak attól, hogy a piaci bővülés túlzott eladósodáshoz vezet majd a háztartásoknál, egyelőre a lakáshitel-piaci növekedés fenntartható pályán van.

Címlapkép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.