Egyre drágább lakásokat veszünk

Csekély visszaesés tapasztalt a júliusi ingatlanpiaci forgalomban az előző hónaphoz képest a Duna House (DH). A tanácsadó legújabb elemzéséből kiderül, az idei júliusi forgalom 6 százalékkal haladja meg a 2011 júliusit, az első hét hónap több mint 60 ezres tranzakció száma pedig 23 százalékkal több adás-vételt jelent a tavalyinál.
NAPI, 2012. augusztus 8. szerda, 11:18
Fotó: Napi.hu

Júliusban szembetűnő a nyugati országrész tégla lakásainak magas átlagára, aminek az oka a DH szerint, hogy több, igen nagy értékű, újszerű, drága Balaton-parti ingatlan cserélt gazdát. Budapesten nem változott jelentősen a kép a "sztárkerületek" között, továbbra is a 13., és a 11. kerület vezet, és a 2. kerület is a vevők figyelmének fókuszában van még. Kiugró viszont az emelkedés a belvárosban, főleg a 6. és 7. kerületekben. A peremekerületek népszerűsége továbbra is csekély, sőt egy hónap alatt még tovább csökkent.

A vidéki házak árából továbbra is átlagosan több mint  10 százalékot alkudnak le a vevők. Duplájára, 8 százalékra nőtt azonban a fővárosi házak árleviteli mutatója, cserébe ugyancsak 8-ra csökkent ugyanitt az alku. A paneleknél stabilan az irányár 3 százalékos  csökkentésre volt szükség, az alku viszot 5-ről 6 százalékra nőtt júniusról júliusra.

Júniusban a fővárosi vevők fele vallotta magát beosztott státuszúnak, ez júliusra 35 százalékra csökkent, a 10,5 milliós átlagos vásárlási ár azonban egymillióval nőtt. Erős továbbra is a befektetői jelenlét (27 százalék), átlagban 13 milliót költöttek 55 négyzetméter körüli lakások vételére. Vidéken a nagyobb lakásba költözők ismét  a vevők közel negyedét teszik ki, s 16,5 milliót költöttek az átlagosan 102 négyzetméteres lakásra. A befektetők továbbra is a vevők ötödét teszik ki, stabilan 9 millió fölött költenek 60 négyzetméternél valamivel nagyobb lakások vásárlására.

A budapesti eladók jellemzően16 millióért válnak meg ingatlanjuktól, s átlagosan 25-ért vásárolnak. Az örökölt lakások értékesítése stabilan az eladások harmadát teszik ki. Idén júliusban 7,5 milliós átlagáron, vagyis egymillióval drágábban adták ezeket az - egyébként ugyanolyan méretű (69 négyzetméter) - lakásokat, mint egy hónappal ezelőtt.

Tavalyhoz képest vidéken nőtt a 60-80 négyzetméteres lakások forgalma, de még mindig a 40-60 négyzetméteres lakások a legkedveltebbek. Júniushoz képest Pest megyében látványosat zuhant a 10-15 millió közti ingatlanok aránya. A fővárosban, Budán tavalyhoz képest eltolódott a legerősebb négyzetméterár kategória a drágább, 250-300 ezer forintos sávba és Pesten is inkább az olcsóbbak aránya csökkent. Kiugró a budai drága ingatlanok iránti vásárlói aktivitás, főleg a 25-30 és a 40 millió fölötti árkategóriákban.

HOZZÁSZÓLÁSOK