Egyre nagyobb a baj - még több vendégmunkás kell

Tovább kellene egyszerűsíteni az Ukrajnából és Szerbiából érkező építőipari vendégmunkások hazai munkavállalását, hogy a bénító szakemberhiányt legalább átmenetileg, az ágazat hatékonyságjavító fejlesztéseinek végrehajtása idejére enyhítsék - mondta lapunknak Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke.
Szepesi Anita, 2017. november 19. vasárnap, 09:08
Fotó: Napi.hu

Az építőipari szakemberhiány ma már komolyan veszélyezteti a beruházások befejezésének határidejét, a szakmunkások hiányától mind a köz-, mind a magánmegrendelők szenvednek. A szakma ma nem vonzó a fiataloknak, s a képzés színvonala, tartalma sem igazodik az igényekhez, az új technológiákhoz. Így nem csak a válság miatti pályaelhagyók vagy a külföldre távozottak hiányoznak, az iskolákból sem kerül ki elég új szakmunkás, ráadásul a végzettek képzettsége azt az igazoló papír ellenére sem elégséges - állítják a piaci szereplők.

Az ÉVOSZ a szakképzés átalakítása mellett foglal állást, ám ez önmagában nem elegendő, a demográfiai trendek miatt ugyanis hosszabb távon is hiányozni fognak azok a gyerekek, akik részt vehetnek majd a színvonalasabb oktatásban - mondta lapunknak Koji László elnök.

A megoldást két irányban lehet keresni. Ezek közül a külföldi, EU-n kívüli országból érkező vendégmunkások ideiglenes alkalmazása inkább átmenetileg enyhít a gondokon, míg a termelékenység növelése, az építőipar hatékonyságának javítása tartós megoldást hoz, de csak hosszabb távon segíti ki a szektort a bajból.

Jönnek a vendégmunkások?

A szerb, ukrán vendégmunkások foglalkoztatásának egyszerűsítése érdekében már történtek lépések, de az ÉVOSZ szerint ezek nem elégségesek - mondta lapunknak Koji.

Eddig kilenc építőipari szakmában könnyítették meg a szerbiai és ukrán építőipari munkavállalók foglalkoztatást, az építőiparban azonban mára minden szakma hiányszakmává vált, ezért az elnök szerint indokolt lenne a lehetőségeket az ágazat teljes spektrumára kiterjeszteni.

Emellett magát az ügyintézést egyszerűsítené, ha relációnként egy-egy kormányhivatal foglalkozna a vendégmunkások regisztrálásával, nem pedig az országban az összes - az az egy viszont országos hatáskörű regisztrációt biztosíthatna. Így például az ukrán vendégmunkások a nyíregyházi, a szerbek a szegedi kormányhivatalnál regisztrálhatnának - a most lehetséges 9 hónap helyett jobb volna legalább 2 évre.

Ezt a két kormányhivatalt pluszkapacitásokkal lehetne felerősíteni, hogy a regisztráció mellett ellenőrizhessék is, valóban a kért helyen, a jelzett munkára és abban a munkakörben alkalmazzák-e a regisztráltakat - véli az ÉVOSZ elnöke. Mindkét országból adott kontingenst fogadhatnánk, ennek nagyságát félévente felülvizsgálhatnák, emellett szakmai feltételeket is támaszthatnának az érkezőkkel szemben, hogy valóban szakképzett, jól használható szakemberek érkezzenek a kivitelezésekre.

Közös rizikóra dolgozó cégeket kell felkutatni

Az egyéni külföldi munkavállalók foglalkoztatása mellett az ÉVOSZ inkább az üzleti együttműködési kapcsolatok kiépítését szorgalmazza szerb és ukrán építőipari vállalkozásokkal. Koji szerint jobb, ha a magyar vállalkozások nem munkaerő-kölcsönző ügynökségekkel vagy munkaközvetítő cégekkel állnak kapcsolatban, akik a munkaerő-közvetítésen túl semmilyen felelősséget nem vállalnak a munkák határidőre, megfelelő minőségben való elvégzéséért, hanem olyan szerb, illetve ukrán vállalkozókkal kötnek együttműködési szerződést, akik a hiányszakmákban a saját, referenciával rendelkező szabad kapacitásaikkal, ismert alkalmazottaikkal, a keretek betartásáért felelősséget vállalva vesznek részt egy-egy megbízás teljesítésében.

Közös a felelősség és a kockázat, ez valójában nem munkaerőpiaci kérdés, hanem gazdasági együttműködés - fogalmaz Koji, aki szerint ez a fajta konstrukció jelenthet valódi biztonságot, a minőségi elvárások, határidők betartásában a szektor számára. Ennél sokkal kockázatosabb vállalkozás, amikor egyéni munkavállalókkal akarják feltölteni az üres munkahelyeket.

Miért dolgozik másfélszer jobban egy osztrák kőműves?

Ezzel együtt a vendégmunkások nem oldják meg a magyar építőipar létszámgondjait, ezt csak az élőmunkát kiváltó, hatékonyságnövelő beruházásoktól lehet várni. A mélyponton, 2013-ban 273 ezer munkavállaló dolgozott az építőiparban, ez azóta 300 ezerre nőtt. Ha fejlesztik a munkaszervezést, tervezést, logisztikát és az informatikát, akkor a jelenlegi 300 ezer emberrel is előállítható a 3 ezer milliárdos építés-szerelési éves teljesítmény - állítja az ÉVOSZ elnöke.

Az építőipari informatikai adatbázisok összekapcsolása rengeteg időt spórolhat a vállalkozásoknak, ha a szükséges eszközök és anyagok időben és megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak, emellett minden szervezetten zajlik, nő a  hatékonyság. Nem véletlen, hogy egy osztrák kőműves, akinek pontos időben, megfelelő mennyiségben és minőségben minden a rendelkezésére áll, napi 8 óra alatt képes akkora teljesítményt előállítani, amekkorát egy magyar 12-14 óra alatt. A tervező, költség- és anyagkalkuláló informatikai rendszereket már Magyarországon is használja néhány cég, ha ez általánosság válik, javulhat a szektor hatékonysága - teszi hozzá Koji László.

Mindez azért is elengedhetetlen, mert az emberhiány miatt úgy ugrottak meg a bérek, hogy azt  nem követte a hatékonyság javulása. Sok helyen magasabb a bérkiáramlás, mint a teljesítménynövekedés, de a piac gyakran nem ismeri el ezeket a magasabb árakat. A vállalkozónak viszont ki kell fizetni a munkásoknak a magasabb bért, különben nem lesz, aki dolgozik. Ez veszélyes folyamat, a jövedelmezőség rovására megy, s az a vállalkozás, amelyik nem képes a termelékenységét a bérekkel párhuzamosan növelni, kikopik a piacról - figyelmeztet az ÉVOSZ elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.11.19 20:28

Gyertek haza rabszolgák, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2017.11.19 20:11

Hoppácska!
Orbán és a fidesz-kdnp az Alaptörvényben rögzítve kommunista bűnöket folytatja, azzal sértve, súlyosan veszélyeztetve a munkából magukat és az államot fenntartókat.
Az alaptörvény szövege, amit Orbánék fogalmaztak és szavaztak meg 2/3-dal:
U) cikk
(1) A Magyar Szocialista Munkáspárt és jogelődei, valamint a kommunista ideológia jegyében kiszolgálásukra létrehozott egyéb politikai szervezetek bűnöző szervezetek voltak, amelyek vezetői el nem évülő felelősséggel tartoznak
e) Magyarország gazdaságának, honvédelmének, diplomáciájának és emberi erőforrásainak idegen érdekek alá rendeléséért;
--------------
Tehát: 1., a fidesz-kdnp tele van volt MSZMP és KISZ-tagokkal, köztük vezetőkkel is, akiknek az Alaptörvény szerint el nem évülő bűneik vannak.
2., Az orbáni fidesz-kdnp ÚJRA idegen érdekek alá rendelik az ország emberi erőforrásait az alacsony bérekkel és a munka törvénykönyvének aljas rendelkezéseivel.
-----------
Az Alaptörvény alapján az orbáni fidesz-kdnp ugyanaz a kommunista bűnös párt, amelyik a kamu rendszerváltás előtt volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.11.19 17:24

a piac remekül szabályoz, óriási hiba ebbe beavatkozni.

ha munkaerőhiány van , akkor felmennek a bérek, ha felmennek a bérek, akkor egyre kevéssé fog elvándorolni a magyar munkaerő, így beáll az egyensúly.

márpedig a cél az, hogy közelítsen a magyar bérszint a nyugatihoz, a magyar fiatalok pedig itthon maradjanak és itthon boldoguljanak, nem az, hogy mesterségesen alacsonyan tartsuk a béreket ukrán munkaerő importjával, így örökre szegény ország maradjunk, ahonnan minden helyi fiatal elvándorol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.11.19 12:03

Orbán Viktorra szavazzatok, mert ő egy lángelme, egy zseni, egy igazi államférfi. Szavazzatok rá és egyre nagyobb bajban lesztek. Mert ti mazochisták vagytok, imádtok szenvedni!

Szavazzatok rá és tettestársaira, mert ő tett a népéért. Kifosztotta őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix3, 2017.11.19 11:38

"Egyre nagyobb a baj"

Ja, pánikolnak a managerek, több bért kell adni, már nem lehet nyugati színvonalon megélni 3 alkalmazottból...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html