Az első három hónap adataiból és az elmúlt évek tendenciájából kiindulva 2013-ban is 90 ezer körüli adásvétellel számol az OC. (A KSH előzetes becslése szerint a tavalyi tranzakciók száma a 75 ezret sem érte el.)

Az idei első negyedévben a használt tégla- és panellakásokra tett teljes árengedmény egy százalékponttal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg a családi házaké minimálisan csökkent. A kínálati árengedmények növekedése jól mutatja az eladók árazási problémáit - vélik az elemzők.  Pest megyében az eladók rosszabb alkupozíciója a teljes árengedmény mértékében is megmutatkozik.

Árengedmény mértéke százalékban használt ingatlanokra
ingatlantípusteljes árengedményebből szerződéskötéskor
téglalakás13,58,22
téglaház17,9811,13
panellakás10,36,04
Forrás: Otthon Centrum

A használt téglalakások értékesítéséhez átlagosan 5 hónapra, a panellakás eladásához 3,5 hónapra, a családi házaknál átlagosan 7 hónapra volt szükség 2013 első negyedévében.

Drágul a házbérlet

Az idei év első negyedévében a tégla- és a panellakások bérleti díja minimálisan - 3-5 százalék között - növekedett az előző év azonos időszakához képest. Jelentősebb, mintegy 8 százalékos növekedést csak a családi házak átlagos bérleti díjainál regisztrált a tanácsadó. A jelenleg bérbeadási céllal vásárolt ingatlanokkal egy 10 éves befektetési időszakon 8 és 9 százalék közötti hozamokat lehet elérni.

2013 első negyedévében a budapesti belterületi építési telkek átlagos négyzetméterára 30 ezer forint körül alakult. Az agglomerációban az átlagos négyzetméterár harmada volt a fővárosi átlagnak. Budapesten a 12-13 milliós, 500-600 négyzetméteres, Pest megyében a 9-11 milliós, 700-800 négyzetméteres telkekre, az ország keleti és nyugati felében pedi egyaránt a 2 és 8 millió forint közötti telkekre koncentrálódik a kereslet. A nyugati országrészben a keresők ötöde az ennél értékesebb telkek iránt érdeklődött.