A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Csupán az árak lassú csökkenésének sikerült a hazai ingatlanpiacot kimozdítania a holtpontról, aminek köszönhetően nagyon minimálisan megindulhatott a lakásvásárlás − magyarázta a bukaresti Új Magyar Szónak (ÚMSZ) Kandó Svábi Norbert. Az A1 Immobili Real Estate ingatlanközvetítő nagyváradi vezetője hangsúlyozta, az ingatlanpiacra kedvezőtlenül hat, hogy a hitelezés továbbra is teljes bénultságban van és a jelek szerint ez idén nem is fog változni.

Bár szerinte a határ menti városban mindaddig nem várható komolyabb áttörés, amíg a román gazdaság nem indul növekedésnek, ez nem jellemző az egész országra. Kandó Kolozsvár példáját hozta fel, kiemelve, hogy ott összehasonlíthatatlanul nagyobb a mozgás. A kincses város Bukarest után valóban az ingatlanárak "bajnokának" számít − míg a fővárosban jóval 80 ezer euró fölött van egy háromszobás panellakás értéke és egy kétszobásért átlag 58 ezret kérnek el, ugyanezt a Szamos-parti megyeszékhelyen már 70 ezer, illetve 55 ezer euróért meg lehet kapni. Ennek ellenére nagyon kevés lakást sikerült eladni, ennek következtében enyhe árcsökkenés érezhető: az év első három hónapjában az ingatlanokat általában 4,7 százalékkal olcsóbban lehetett megvásárolni a tavalyinál.

Az ingatlanpiacot az elmúlt években az sem fűtötte a városban, hogy hosszú időn keresztül sokan fektettek lakásvásárlásba bérbeadási céllal, mivel ez kifizetődőnek tűnt. A befektetési célú ingatlanvásárlás azonban, úgy tűnik, újra felfutóban van − legalábbis a Be Igloo piackutató felmérése szerint, amelyből kiderül, hogy Romániában jelenleg kétszer annyian fontolgatják beruházási céllal a lakásvételt, mint egy évvel korábban, igaz, arányuk még mindig csupán 17 százalék.

Székelyudvarhelyen és környékén átlagosan 30 százalékot estek a lakásárak 2008-hoz viszonyítva. Itt ugyanakkor megfigyelhető a vásárlók vidékre húzódása is, mivel a városhoz közeli településen lévő ingatlanok olcsóbbak. A nyaralók esetében szinte csak olyan házakat lehet eladni, amelyek nem kerülnek többe 15-20 ezer eurónál. Akinek ennél több pénze van, az már építtet − mondta Márton Zoltán ingatlanszakértő. Köztudott, hogy Székelyföldön előszeretettel vásároltak − általában eldugott falvakban, idilli környezetben − régi parasztházakat a külföldiek, zömmel magyarországiak, de az elmúlt években a külföldi vásárlók aránya is jelentősen megcsappant.