Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az építőipar kilátásait a rendelésállomány megítélése, valamint a foglalkoztatási várakozások alapján egy számba sűrítő bizalmi index januárban 3 ponttal emelkedett - derül ki a GKI legújabb felméréséből.

Az idei év jól kezdődött: az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése januárban - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - jelentősen javult az előző hónaphoz képest. E mutató értéke egyéves csúcsra jutott. Ugyanakkor a nyers, azaz a szezonálisan nem kiigazított adatok nem jeleznek látványos változást: januárban a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 21 és 29 százalék volt, szemben a decemberi 20 és 27 százalékkal. A magasépítő cégek helyzetértékelése januárban enyhébben, a mélyépítőké érdemben javult. E téren a kisebb cégek (azaz az 51 fő alatt foglalkoztatók) ebben a hónapban jóval elégedettebbnek bizonyultak, mint a közepes és a nagyobb vállalatok.

Építőipari bizalmi index 2014-2017
Kép: GKI

Egy évvel ezelőtt az elmúlt időszaki termeléssel kapcsolatos elégedettség a jelenlegihez hasonlóan alakult: 2016 januárjában növekvő termelésről a cégek 19, csökkenőről 29 százalékuk számolt be.

Érezhető javulás eredményeként 15 havi csúcsra jutott januárban a rendelésállományokra vonatkozó értékelés a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A szezonálisan nem kiigazított adatok viszont némi negatív változást jeleznek: januárban a válaszadó vállalkozások 14 százaléka számolt be magas, 37 százalékuk pedig alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány decemberben rendre 19 és 35, egy évvel ezelőtt rendre 10 és 43 százalék volt. Januárban a mélyépítő cégek értékelése a korábbinál kedvezőbbé vált, de a magasépítőké érdemben romlott.

Meddig látnak előre az építőiparban?

A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza az építőipar egészében 2017 januárjában 3,6 hónap. Ez az érték megegyezik az egy negyedév ezelőttivel, de némileg elmarad az egy évvel korábbi 4,1 hónaptól.

A foglalkoztatási várakozások januárban némileg javultak (a szezonálisan kiigazított adatok alapján) az előző hónaphoz képest. A nyers adatok komoly pozitív változást jeleznek. A januári felmérés szerint a létszám bővítésére a válaszadó cégek 19 százaléka, annak csökkentésére 13 százalékuk készül. Decemberben ugyanez a két arány rendre 8 és 24 százalék, egy évvel ezelőtt pedig 17-17 százalék volt. Januárban a magasépítők és a mélyépítők kilátásai is javultak.

Mi lesz az árakkal?

Decemberben nagyot ugrottak az értékesítési árak várható alakulására vonatkozó várakozások, majd januárban tovább emelkedtek a szezonálisan kiigazított adatok szerint. E mutató értéke továbbra is 10 éves csúcson áll. Mindazonáltal a válaszadók 60 százaléka a közeljövőben még így is stagnáló árakat vár. Áremelést tervez a cégek 37 százaléka, árcsökkenést pedig mindössze 3 százalékuk valószínűsít. Ugyanez a két arány decemberben 26 és 5, tavaly januárban 8 és 9 százalék volt.

Jelenleg egyértelműen a munkaerőhiány a hazai építőipar legégetőbb gondja. A magasépítő cégek 60, a mélyépítők 35 százaléka számolt be erről a problémáról. A kereslet hiányát már "csak" minden harmadik cég jelezte. A vevők fizetési fegyelme az elmúlt időszakban fokozatosan javult, de ennek lazasága még minden negyedik cég számára továbbra is gondot okoz.

Az előző hónaphoz képest számottevően javult - 27 havi csúcsra jutott -  a cégek körében a magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A szezonálisan kiigazítatlan adatok is kedvező változást jeleznek: a derű- és borúlátók aránya januárban 22 és 15, míg decemberben 19-19 százalék volt.