Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eddigi tervek túlságosan kockázatosak, ezért egyszerűsítik az új Puskás Ferenc Stadion terveit - fogalmazott Fürjes Balázs. A kormánybiztos hangsúlyozta - ahogy azt a Népszabadságnak is megerősítette -, hogy az eddigi elképzelések alapján túl sok funkciót akartak beépíteni az új arénába. "Én általában az egyszerű megoldások híve vagyok. Nem voltam arról meggyőződve, hogy jó megoldás az, ha a labdarúgás mellett mindenféle egyéb funkciót beleszuszakolunk egy focistadionba. Szerintem a magyar államnak nem dolga, hogy szállodát építsen, és az irodafejlesztés sem az állam fő profilja. Sportmúzeum lesz. Sportdiagnosztikára - azt gondolom, hogy van egy remek, jó intézményünk, a Sportkórház - csak akkor költsünk, ha hiány lenne. Nem látom ezt a hiányt" - mondta Fürjes Balázs.

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy az új aréna építésének korábban 90-100 milliárd forintosra becsült költségvetését a közbeszerzési eljárás során racionalizálni kell. "Ez egy elég magas szám. Ezek a grandiózus tervek jóval fölülhaladnák azt a költségvetést, amiről korábban beszéltek. Nagy kockázatot láttam a tervekben. Nem tudtam volna felelősen azt mondani, hogy igen, ez ennyi pénzből megépíthető. Legyünk józanabbak, legyünk racionálisabbak" - fogalmazott a kormánybiztos.

Fürjes Balázs hangsúlyozta, megőrzik a régi stadion értékeit, de egy modern, 21. századi létesítmény épülhet. "Karakterében az volt a célunk, hogy egy olyan épület szülessen, ami egyszerre használja föl bizonyos elemeit a népstadionnak, és emlékeztet arra az épületre, amiben a névadó Puskás Ferenc is játszott, ugyanakkor egy teljesen korszerű, 21. századi stadiont építsünk. Azt a pilonsort - ami nagyon erős eleme az épületnek - megtartva alakítunk ki egy létszámában 67-68 ezres futballstadiont, ami a nemzeti stadionja lesz Magyarországnak" - részletezte Fürjes Balázs.

A kormánybiztos kiemelte: a további edzőtermek és létesítmények a stadionon kívül, az Olimpiai Központban épülhetnek meg. "Olcsóbb megépíteni az ide korábban elképzelt edzőtermeket zöldmezős beruházásként az Olimpiai Központ területén, ha ezeket nem beszuszakoljuk a stadionba, hanem azon kívül helyezzük el" - közölte a kormánybiztos.

Az új Puskás Ferenc Stadionnak 2018-ra kell elkészülnie, amely 2020-ban a labdarúgó-Európa-bajnokság egyik helyszíne lesz.