Ekkora drágulás várható a pesti ingatlanpiacon - itt a jóslat

2017 nyarára közel 9000 lakáshotel vált elérhetővé a piacon, ennek túlnyomó része a fővárosban található.
Dzindzisz Sztefan, 2017. szeptember 10. vasárnap, 11:51
Fotó: Pixabay

A rövidtávú lakáskiadás, ismertebb nevén az airbnb-zés, egyre népszerűbb világszerte, így Magyarországon, elsősorban Budapesten is. Míg 2012-ben 3-400 budapesti lakás közül választhattak a hozzánk látogató vendégek, 2017 nyarára közel 9000 lakáshotel vált elérhetővé a piacon. Statisztikai adatok alapján ez több mint 4500 budapesti házigazdát jelent, akik átlagban 1-3 ingatlant hirdetnek az Airbnb, booking.com, szallas.hu platformokon keresztül - olvasható a Magyar ApartmanKiadók Egyesületének közleményében.

"A közvélekedéssel ellentétben a budapesti belvárosi albérletárak emelkedéséhez nem járul hozzá szignifikánsan a lakáshotelek számának növekedése, a 2010-es adatokhoz képest az Airbnb elterjedése mindössze havi átlag húszezer forinttal emelte a kiadós belvárosi lakások bérleti díjait"- vélte Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szombaton, az Akvárium Klubban rendezett Első Apartmankiadó Konferencián. Szerinte a lakáspiacon a következő két-három évben nem várható jelentős változás, az árnövekedés folytatódni fog, de a drágulás üteme egyre szerényebb. Ezért azoknak, akik rövidtávú kiadás céljából vásárolnának lakást nem érdemes az árcsökkenésre várniuk - mondta Balogh. (Európa több országában célkeresztbe került az Airbnb.)

Segít a NAV

A Magyar ApartmanKiadók Egyesülete és az Ingatlankiadás Okosan csapata által szervezett konferencián elhangzott, hogy idén tavasztól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal támogató eljárással igyekszik segíteni az Airbnb-zőket, tovább fehérítve a rövidtávú lakáskiadás piacát.

A NAV ugyanis megszerezte az ír adóhatóságtól azt az összesítőt, mely tartalmazza azoknak a személyeknek az adatait és bevételeit, akik regisztrálva voltak 2015. évben az Airbnb-n, és bevételt szereztek a lakáskiadás kapcsán. Ezeket az adatokat technikailag összehasonlították a magánszemélyek által beadott bevallásokkal, és ahol eltérést találtak, azokat megkeresték, hogy segítsenek az elmaradások rendezésében.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal részéről a cél tehát nem az ellenőrzés és büntetés volt, hanem támogató eljárás keretében a szállásadók segítése az adózással kapcsolatban, lehetőség nyújtása a pótlásra - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK