Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NAPI Online mintegy harminc budapesti és főváros környéki ingatlanirodát kérdezett meg az ingatlanpiac idei történéseivel kapcsolatban. A körkép Magyar Ingatlan Klub és az IngatlanMax segítségével készült el.

Túlkínálat, de nem mindenütt

Szinte mindegyik megkérdezett túlkínálatról számolt be. Ennek okaként sokan említették, hogy rengeteg az olyan rossz, vagy nem igazán jó adottságú lakás, amit a tulajdonosok irreálisan drágán kínálnak. (A túlárazás oka - ahogyan azzal egy korábbi írásunkban már foglalkoztunk -, hogy az eladók, mivel a valós kötési árakat nem ismerik, a hirdetésekben látott környékbeli irányárakhoz igazodnak, másrészt abból indulnak ki, nekik mekkora összegre van szükségük további terveik megvalósításához.)

Többek tapasztalata szerint ugyanakkor a túlkínálat csak viszonylagos, a jó minőségű, jó árú, és egyéb ideális paraméterekkel rendelkező lakásból bizony egyáltalán nincs sok a piacon. Mindent el lehet tehát adni, amennyiben a reális piaci árat, vagy annál számottevően (10-50 százalékkal) kevesebbet kérnek érte - hangzik az ingatlanosok véleménye.

A túlárazott ingatlan ebből következően eladhatatlan, hacsak nem olyan, hogy a vevő beleszeret.

Földszint és magas emelet

A földszinti illetve szuterén, udvari, sötét lakásokra, főleg ha vizesek is, gyakorlatilag nem lehet vevőt találni. Hasonló a helyzet a földszinti panelekkel is. Az átlagnál nehezebb megválni a harmadik emeleti, vagy feljebb lévő, nagyméretű, 100-150 négyzetméteres lakásoktól, ha a házban nincs lift. Az is ront az ingatlan piacképességén, ha elhanyagolt, lelakott a ház, illetve ha körfolyosóra nyílnak a kínált otthon ablakai. Ha maga a lakás szorul felújításra, az még mindig kisebb szálka a vevők szemében, mint ha az egész házat kellene renoválni. A rossz szomszédság, kedvezőtlen beosztás szintén rontja az esélyeket, mint ahogy az is, ha a lakás zajos főútvonalra néz.

Nagy panel, építési terület

Az ingatlanosok szinte egyöntetű véleménye, hogy a relatíve nagy alapterületű panellakásokat rendkívül nehéz értékesíteni, főleg, ha az épp Békásmegyer Duna felőli oldalán, Kőbánya bizonyos részein, illetve Újpalotán található. Buda környékén nincs vevő a nagyértékű házakra, házrészekre, Pest környékén pedig a túl nagy telken álló házakra.

A II. és XII. kerületben a viszonylag kis alapterületű, három- vagy négyszintes sor- és ikerházak tulajdonosai számíthatnak keményebb menetre, hosszú eladási időre. Ott, ahol még folyik az új lakások építése, nem számítanak slágernek az 1-3 éve épült, komoly jelzáloggal terhelt, újszerű otthonok sem.